Više od 2.000 mumificiranih glava ovnova otkriveno u hramu Ramzesa II

Više od 2.000 mumificiranih glava ovnova iz doba Ptolomejida otkriveno je u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abidosu na jugu Egipta, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za antikvitete i turizam.

Na lokalitetu poznatom po hramovima i nekropolama, tim američkih arheologa sa Univerziteta Njujork ekshumirao je i mumije ovaca, pasa, koza, krava, gazela i mungosa, navodi se u saopštenju.

Ova otkrića će omogućiti da se sazna više o hramu Ramzesa II i aktivnostima koje su se tamo odvijale između izgradnje hrama za vrijeme Šeste dinastije Starog kraljevstva, između 2374. i 2140. prije nove ere, i perioda Lagida odnosno Ptolemejida, od 323. do 30. prije nove ere.

Glave ovnova su se prinosile kao darovi što ukazuje na „kult Ramzesa II koji se slavio 1.000 godina nakon njegove smrti“, navode naučnici. ;

Pored ostataka mumificiranih životinja, tim naučnika je otkrio i ostatke palate sa zidovima debljine oko pet metara iz perioda Šeste dinastije, kao i nekoliko statua, papirusa, ostatke drveća, kožnu odjeću i obuću.

Abidos, 550 km južno od Kaira, s ogromnim grobljima i hramovima iz najranijeg perioda starog Egipta, bio je poznat po spomenicima u čast Ozirisa, boga podzemlja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare