Vladin „mercedes“ kroz Podgoricu voze bez tablica?

Službena vozila registarskih oznaka PG – CG 301 i PG – CG 304 zadužila je policijska pratnja premijera Zdravka Krivokapića, iako je propisano, procedurama Generalnog sekretarijata Vlade, da mogu da se koriste isključivo u državnom protokolu, u svrhu dočeka visokih zvaničnika drugih država, te da su ovlašćeni da ih voze vozači zaposleni u Generalnom sekretarijatu, piše Pobjeda.

“Procedurama Generalnog sekretarijata Vlade, koje su vrlo precizne i morale su se poštovati u minulim vremenima, i koje cio danas mko nijs izmijenio, jasno je propisana upotreba ovih vozila”, rekao je nezvaničan sagovornik Pobjede iz Vlade.

KRŠENJE PROPISA

Prema njegovim tvrdnjama, jedno od tih vozila kroz Podgoricu, često saobraća bez registarskih oznaka?! Navodno, to je ,,mercedes“ koji je na Bogetićima nadomak Nikšića, 8. aprila, uletio u grupu građana koji su u znak protesta protiv odluka Vlade blokirali magistralni put, a u kojem je bila premijerova kćerka, kao štićena ličnost.

Tablice tog automobila su – PG – CG301. Službenik policije koji je bio za volanom tog vozila, a u automobilu je osim premijerove kćeri bio još jedan saputnik, tada je silom probao da probije blokadu, ali nije uspio, pa su se vratili natrag ka Podgorici.

Premijerova kćerka, kako je saopštio njen otac, tada je plakala uplašena od građana koji su blokirali cestu, pa je na Twitteru poručio da im nikada neće zaboraviti njene suze. Njegovu prijetnju građani su već sjutradan osjetili, jer je policija počela sa privođenjima, a sudovi sa kažnjavanjem onih koji su se okupljali na protestima, ne samo na Bogetićima, već i u ostalim dijelovima države.

SKANDAL ZA SKANDALOM

U nedjelju veče, 3. maja, dogodio se novi skandal sa još jednim službenim vozilom. “Mercedes” Generalnog sekretarijata Vlade koji je zadužio zamjenik generalnog sekretara Nikola Kandić izazvao je težak udes u Podgorici, koji je, srećom, prošao bez najtežih posljedica. Automobili su havarisani, ali su vozači i saputnici prošli bez težih povreda.

Svjedoci tvrde da je Vladin “mercedes” vozio Kandić, da je prije udesa pretekao, pod rotacijama, kolonu automobila, prošao kroz “crveno” i zabio se u vozilo koje se zateklo u raskrsnici. Pobjedi su svjedoci rekli i da je Kandić bio pijan, da je odbijao alkotestiranje i kada je poslije dva i po sata pristao, aparat izmjerio 1,20 promila alkohola. Ispričao je i da je policija dozvolila Kandiću da ode do kuće da se presvuče i osvježi, te da su mu prijatelji, kada se vratio, donosili vodu iz obližnjih kafića kako bi pokušao da smanji procenat alkohola…

Policija je saopštila da utvrđuju ko je bio za volanom. Prije udesa u Podgorici, vozač ovog automobila, navodno je, kršio propise i po Danilovgradu i jurcao i preticao pod rotacijama na putu od Spuža ka Podgorici.

Premijer Zdravko Krivokapić i mnogi njegovi saradnici prvog radnog dana u Vladi na posao su stigli taksijem s porukom da se neće bahatiti zloupotrebom službenih vozila i ostalih privilegija koje nose njihove funkcije.

Nekoliko mjeseci kasnije nižu se skandali. Ne samo da su svi zadužili službena vozila, već ih zloupotrebljavaju do te mjere da su samo pukom srećom izbjegnute tragične posljedice njihovog bahatog ponašanja.

Izvori Pobjede bliski Vladi čak tvrđe da su troškovi za gorivo službenika Vlade enormni, kao i mjesečni računi održavanja službenih vozila koja se servisiraju u “mercedes benz” servisu.

“I dok vozila namijenjena za doček visokih državnih funkcionera koriste premijerova đeca, kao štićene ličnosti, Vlada koristi „congres travel“ i iznajmljuje automobile”, tvrdi sagovornik Pobjede.

SLUČAJ KANDIĆ

Govoreći o slučaju Nikole Kandića on kaže da je on bio nezadovoljan prvim vozilom koje mu je dodijeljeno kao zamjeniku generalnog sekretara Vlade, pa je tražio drugo i dobio je automobil koji je koristio bivši potpredsjednik Vlade, pokojni Rafet Husović, registarskih oznaka PG -CG 440.

“Onda mu se nije svidio broj registarskih oznaka, pa je uzeo tablice PG – CG 014 i samo ih je premjestio na novozaduženi auto. Nakon ovakve zloupotrebe on, po odobrenju ministra unutrašnjih poslova, dobija nove operativne civilne tablice, koje nikako nije moglo dobiti vozilo Generalnog sekretarijata Vlade. Zbog toga ministar kaže da mu se možda “potkrala greška””, tvrdi sagovornik Pobjede.

Čime je nekadašnji advokat Nikola Kandić, potpisnik peticije podrške protestnim litijama Srpske pravoslavne crkve, zadužio premijera Krivokapića da mu bude dozvoljeno da bez zazora krši propise i ne ostane bez posla, za sada, nije poznato.

Kandić je, sudeći prema fotografiji koju je prije nekoliko dana objavio portal CdM, službeno vozilo zloupotrebljavao u kontinuitetu. U Budvi je, 10. aprila uveče, ovo vozilo snimljeno kako prolazi na “crveno”. Osim što je vozilo snimljeno u večernjim satima, znači van radnog vremena, to je bio vikend, odnosno subota, kada službena vozila ne bi trebalo da se koriste, na snazi su bile i mjere zabrane međugradskog saobraćaja. Te mjere, kako se vidi i iz ovog primjera, ne važe jednako za sve. Građani plaćaju visoke novčane kazne zbog kršenja zdravstvenih mjera donešenih za suzbijanje epidemije korona virusa, ali te mjere ne važe i za Vladine činovnike.

“Neprihvatljivo je i nezakonito što su mijenjane tablice, civilnim operativnim tablicama, na automobilu Generalnog sekretarijata Vlade. Namjera je jasna – da se vozilo koristi u privatne svrhe, a da građani ne vide da se radi o službenom automobilu. Za sve ovo neko bi trebalo da snosi odgovornost. Od generalnog sekretara do ministra unutrašnjih poslova”, kategoričan je sagovornik Pobjede.

Slijedi kontrolno saslušanje Sekulovića, Brđanina i Bončića

Odbor za bezbjednost i odbranu prihvatio je inicijativu poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića za kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, v. d. direktora Uprave policije Zorana Brđanina i zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva Nikole Boričića na temu:

„Postupanje državnih organa u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je učestovalo službeno vozilo Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore“.

-Kako su se pojavile različite interpretacije o postupanju Uprave policije i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, smatramo potrebnim organizovanje kontrolnog saslušanja rukovodstva MUP, UP i ODT kako bi se saznale informacije i utvrdile činjenice vezane za ovaj slučaj. Takođe, predstavnici UP i ODT su o ovom slučaju iznijeli oprečne i suprotstavljene stavove, te smatramo da članovi Odbora za bezbjednost i odbranu moraju imati punu informaciju ukoliko je neki državni organ ili pojedinac iz tog organa postupao suprotno važećim zakonskim propisima – navodi se, pored ostalog, u obrazloženju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

Petrović: Podrška i čestitke na hrabrosti Bogougodnicama

“U redu je da neko ne razumije koji je cilj okupljanja i koju su poruku sinoćnjim performansom...

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

DPS Nikšić: Negiranjem genocida u Srebrenici Kovačević ponovo posramio...

Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba...

DPS Pljevlja: Revanšizam, nepotizam i partijsko zapošljavanje u Rudniku...

Prema njihovim riječima aktuelni “eksperti“ na čelu Rudnika i TE sposobni su samo da oslabe i unište...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare