Izvor:Pobjeda

Vojinović: Nerealno da se nastavnicima povećaju plate za 45 odsto

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović izjavio je večeras da je zahtjev da se prosvjetnim radnicima povećaju plate 45 odsto nerealan. Da li može da se ide sa tim povećanjem etapno, rekao je on, o tome treba razgovarati.

Vojinović je gostujući u Otvorenom studiju na TV Volim Podgoricu kazao da će ući u pregovore sa ministrom finansija u tehničkom mandatu Aleksandrom Damjanovićem o realnim mogućnostima. Na pitanje novinarke koje su onda to realne mogućnosti, ministar je odgovorio da ne želi u ovom trenutku da govori o ciframa.

Profesorica Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice Crne Gore prokomentarisala je da je zatečena ministrovom izjavom da nije realno da se poveća njihova plata za 45 odsto.

Vojinović je onda kazao da će se zalagati za svaki stav koji izađe iz procesa dogovaranja oko povećanja njihovih zarada.

Leković je rekla da je minimum da im se plata poveća 45 odsto, da bi 65 odsto bilo pravedno.

“Medicinski tehničari, nemedicinsko osoblje imaju veće plate od profesora koji ih obrazuju. To ne smijemo dozvoliti”,– rekla je ona.

Vojinović je kazao da je saglasan sa njom, ali da moraju da budu realni, da li može budžet to da omogući.

“Ja ću biti najsrečniji ako odem sa ove pozicije a plate vam budu povećane 65 odsto, da je to učinjeno za vrijeme mog mandata. Ja ću biti najsrećniji čovjek”, kazao je Vojinović.

Kako smo pisali krajem prošle sedmice, nastavnici su Sindikatu prosvjete poručili da su nezadovoljni što se odugovlači sa zahtjevom da im se povećaju plate. Tražili su od te organizacije akciju – da se organizuju protesti, štrajk, blokade saobraćajnica…

Predsjednik Sindikata prosvjete mr Radomir Božović rekao je tada Pobjedi da su sve više nezadovoljni, sve više nervozni, jer se pitanje povećanja njihovih plata odugovlači. Sindikat je nedavno poslao Ministarstvu prosvjete nacrt izmijenjenog Granskog kolektivnog ugovora u kom se traži da im se plata poveća za 45 odsto.

“Ako se bude odugovlačio sastanak zauzećemo određeni stav. Toliko je nezadovoljnih. Puni smo negativne energije”, rekao je tada Božović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
piperka
piperka
28/09/2022•22:25 22:25

Dakle u budžetu ima milion za vjerske škole a za nabavku nafte za grijanje rebalans budžeta. Vojinovići za ovaj milion se moglo kupiti 500.000 litara nafte da se djeca griju dok ne rebalansirate! Muljate Vojinoviću, mator ste čovjek, ne treba vam to.