Izvor:RTCG

Vojinović: Urađeno sve da se nastava vrati u normalu

U Crnoj Gori, za 94 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola, sjutra počinje nova školska godina. Ministarstvo prosvjete uradilo je sve što treba da se nastava u školama vrati u normalu. Čas će trajati 45 minuta, odobreni su novi udžbenici i nastavni planovi i programi, usklađeni sa evropskim sistemima obrazovanja, nastavnici dobili smjernice, a sagrađena je još jedna osnovna škola u Podgorici koja će ublažiti prebukiranost, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović Radiju Crne Gore.

U razgovoru za Naučnoobrazovni program Radija, najavio je i potpunu depolitizaciju školstva u kojem će znanje, profesionalnost, rad i talenat biti jedini imperativ.

“Prosvjetiteljska paradigma, kako u Evropi i većem dijelu razvijenog svijeta, pa i kod nas, podrazumijeva princip jednakosti i dostupnost obrazovanja svakom djetetu, a religijski, politički, ili bilo kakav drugi uticaj u školama je neprihvatljiv, škole nijesu mjesto za to”, poručio je Vojinović.

Prioritet Ministarstva prosvjete je podizanje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, usklađenost nastavnih programa sa tržištem rada, nadgradnja kompetencija nastavnika i njihov bolji standard, pa je u tom cilju, u saradnji sa UNICEF-om, urađena Analiza obrazovnog sistema Crne Gore, a na njenim rezultatima će se temeljiti reforma obrazovanja.

“Ta analiza će biti predstavljena javnosti u oktobru”, najavio je ministar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Cijene nafte porasle prema 78 dolara

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara, zbog očekivanja da će ublažavanje...

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare