Izvor:Dan

Vukčević nezakonito razriješen

Sudija nikšićkog Osnovnog suda Sanja Nikić usvojila je tužbeni zahtjev reditelja Nikole Vukčevića i poništila kao nezakonitu odluku Skupštine Crne Gore o njegovom razrješenju sa funkcije člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG), piše Dan.

Sudija Nikić takvu odluku donijela je uprkos ranijem stavu Vrhovnog suda da to nije nadležnost redovnih sudova. Radi se o odluci koja je donijeta u julu ove godine i kojom je parlament obavezan da nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.197 eura.

Skupština je 2017. smijenila Vukčevića iz Savjeta RTCG na osnovu odluke Agencije za sprečavanje korupcije da je on u sukobu interesa.

Vukčević je nedugo nakon smjene pokrenuo parnični spor protiv Skupštine i države zbog nezakonitog razrješenja iz Savjeta.

– Po rezonovanju ovog suda preipitivanje zakonitosti sporne odluke Skupštine iz izreke presude ne predstavlja miješanje jedne grane vlasti sudske vlasti u autonomna ovlašćenja druge grane vlasti zakonodavne vlasti, već, naprotiv, preispitivanje ove odluke jeu stvari zasnovano naravnoteži i međusobnoj kontroli onako kako je to i propisano članom 11 Ustava Crne Gore – navodi se u obrazloženju, gdje se dodaje da je uloga sudske vlasti u ograničavanju izvršne i sudske vlasti.

Dodaje se da je Ustavom u članu 20 propisano da svako ima pravo na pravni lijek.

Sudija Nikić se u obrazloženju svoje odluke osvrnula i na stav Vrhovnog suda.

– Kako načelni pravni stavovi nisu izvori prava i nisu obavezujući, sud je cijenio načelni stav Vrhovnog suda Crne Gore od 27. juna 2019. godine, ali je uzimajući u obzir prethodno izloženo u ovoj odluci oko nadležnosti, smatram da je ovaj sud nadležan, obezbjeđujući na taj način tužiocu pravo na pristup sudu i pravni lijek u skladu sa međunarodnim stan dardima, Ustavom i zakonom – navodi se, između ostalog, u presudi.

Smjenu opravdali konfliktom interesa

Nikola Vukčević razriješen je sa funkcije člana Savjeta RTCG, kako je ranije vlast tvrdila, zbog navodnog konflikta interesa i podređivanja javnog interesa privatnom zbog režiranja dokumentarnog filma nezavisne produkcije koji nije imao veze sa RTCG.

Uprkos prvoj presudi sudije Nikić, nakon smjene Vukčevića na njegovo mjesto Skupština Crne Gore izabrala je Ivana Jovetića, koji je postao i predsjednik Savjeta RTCG.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović: Logično da premijer formira partiju, biću dio te...

Milatović je kazao da očekuje da ovaj predlog prođe u Skupštini. "Mislimo da je...

Protesti protiv manjinske vlade održani večeras u nekoliko gradova

Na protestu u Podgorici bili su, između ostalih, predstavnici Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Alternative...

Proslava pobjede lavova u Andrijevici

Čitaoci portala AntenaM su poslali snimke proslave iz Andrijevice, gdje je temperatura trenutno oko nule, što nije...

Ćorović: Premijerovi pokušaji da preduhitri i zaustavi pad Vlade...

Ćorović dodaje da je lamentiranje nad gubitkom fotelja premijera, pojedinih ministara i pojedinih predstavnika partija koje su...

Vuksanović-Stanković poručila Bratić: Vašim igrama je došao kraj, krivično...

" Vi ste se gđo Bratić dobro zaigrali i preigrali. Što ste se toliko uzbudili, treba da...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare