Za spas Zete: Trudićemo se da djelovanje URE i DPS-a svedemo na minimum

Zeta nije ovo što je kreirano preko noći u Skupštini, Zeta je narod koji je sinoć bio na blokadi, i koji će u narednom periodu pokazati odlučnost da zajednički riješi sve aktuelne probleme, kako bi se zeta vratila pravim istorijskim vrijednostima koje su kreirale današnju Crnu Goru, poričili su iz Odbor 'Za spas Zete' nakon što je parlament sinoć usvojio izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu kojim su se stvorili preduslovi da Zeta postane samostalna opština.

Poručuju da danas neće biti blokade saobraćajnica, te da je u planu organizovanje novogo zbora građana na kom će se odlučivati o daljim koracima.U Odboru kažu da je Zeta jeste dobila status opštine, ali da u njoj od sinoć postoji razočarenje zbog načina na koji je to urađeno.

“Naš krajnji cilj jeste bio formiranje samostalne opštine, ali ne kako bi se zadovoljili uski partijski interesi, već kako bi se ispoštovala volja građana. U krajnjem, ta volja građana je bila sažeta u prihvatanju amandmana koji bi garantovali Zeti 24 naselja (22 postojeća uz dio naselja Dajbaba i Kuća Rakića) i opciono Žabljak Crnojevića. Nakon što smo izkazali želju da sve političke subjekte upoznamo sa opravdanošću naših zahtjeva, i nakon što smo dobar dio njih upoznali sa navedenim, krajnji rezultat ove priče je išao na štetu građana Zete. Ni pomenuti amandman koji se odnosio na naselja, kao ni drugi amandmani koji su bili plasirani u cilju poboljšanja pozicije Zete kao nove opštine u njenoj početnoj fazi, nisu prihvaćeni, čime je zaokružena dugogodišnja diskriminacija Zete i njenih građana od strane predlagača ovakvih zakonskih inicijativa ” navedeno je u saopštenju Odbora “Za spas Zete”.

Poručili su parlamentarnoj većini, na čelu sa partijama URA i DPS, da će se kao građani potruditi da njihovo buduće djelovanje svedu na minimum, u krajnjem i potpuno eliminišemo, kada je u pitanju Zeta, a nadaju se da će tako postupiti cijela Crna Gora, “jer poslanici koji ne slušaju glas naroda koji ih je tu doveo, ne treba da budu na tim pozicijama”.  

“Moramo prokomentarisati i neozbiljan izgovor za najavljenu situaciju oko referenduma u Dajbabama – sigurni smo da se i pitanje osamostaljenja Zete moglo riješiti kroz referendum, međutim rokovi za ostvarenje političkih ciljeva nisu dali prostora za to. Zeta će svakako u narednom periodu raditi na tome da oživi svoju pravu teritoriju, naravno bez pomoći pomenutih partija koji su ovim zakonskim rešenjima uskratili pravo na to, na način i u obimu kako to građani budu zahtijevali – navedeno je u saopštenju.

Zahvalili su se poslanicima Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, koji su tokom jučerašnjeg skupštinskog zasijedanja, kako kažu, pokazali kako se bori za svoj narod.

“Dodatno, pomenuto djelovanje i dobru namjeru su pečatirali svojim dolaskom na mjesto blokade, kao i riječima koje su uputili građanima Zete. Napominjemo da je poziv bio upućen svim poslanicima iz Skupštine, dok su se odazvali samo oni koji su prepoznali značaj ovog trenutka, i potrebu da budu sa svojim narodom. Zahvaljujemo i predstavnicima pokreta Evropa sad, koji su takođe svojim prisustvom dali podršku narodu Zete, kao i svima koji su nam dali prijateljsku podršku sa različitih adresa “, ističe se u saopštenju.

U Odboru “Za spas Zete” su saopštili da danas neće biti blokada, kao i da će o narednim aktivnostima blagovremeno obavijestiti.

” Dane pred nama ćemo iskoristiti kako bismo i organizovali novi zbor građana Zete, gdje ćemo imati priliku da zajednički donesemo prave odluke, koje će rezultirati kroz naše buduće, kako institucionalno, tako i vanistitucionalno, djelovanje. O navedenom zboru će takođe biti više riječi kroz nekoliko dana. Ponavljamo i to, da cilj građana Zete nije blokiranje saobraćaja, posebno uzimajući u obzir da je u toku ljetnja turistička sezona, kao i to da je Crna Gora zemlja apsurda, i da u pojedinim trenucima izlazak na ulice predstavlja jedini način prenošenja poruke, jer su politički interesi potpuno eliminisali poštovanje Ustava Crne Gore, zakona, kao i uopšte demokratiju i institucionalne načine reagovanja. S jedne strane, izvinjamo se svim učesnicima u saobraćaju, posebno turistima, s druge strane iskazujemo zahvalnost policajcima koji su nas pratili u dosadašnjim okupljanjima, uz poruku da ćemo se družiti i u narednom periodu”, zaključeno je u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doživotni osuđenik pobjegao, četiri dana niko nije primijetio

Kako se navodi, guverner Stiv Sisolak „zatražio je i dobio ostavku direktora zavoda...

“Snus” lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u...

Kada je maloljetni sin Lidiju Janković pitao za mišljenje i dozvolu da proba...

AUTO-PUT DAJE REZULTATE; UP za Standard: Od otvaranja auto-puta...

Uprava policije, u odgovorima dostavljenim portalu Standard, navodi da  se od otvaranja auto-puta...

Danas oblačno, povremeno kiša

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku biće uglavnom suvo. Kako je...

Kun: Da zajednički stvaramo bolju budućnost Kine i Crne...

Piše: Fan Kun, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Razvoj...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare