Za vrtić u Staroj varoši 65.000 eura, prioritet povećanje kapaciteta

Trenutni obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori je na nivou od oko 53 posto, a radimo na povećanju i u narednom periodu, kao i na proširenju kapaciteta, saopštila je direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić.

U cilju povećanja prihvatnih kapaciteta, raspisan je tender za radove i na vrtiću u Staroj varoši, a maksimalni predmjer iznosi 65.000 eura, rekao je direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić.

Vrtić u Staroj varoši će se raditi u prostoru koji je na adaptaciju ustupio Glavni grad, a, kako je pojasnio Stanišić, radovi će uključivati arhitektonske radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, te instalacijama.

Takođe, adaptira se i vrtić u Maslinama, koji je godinama imao problema sa plavljenjem dvorišta.

Govoreći o širenju kapaciteta predškolskih ustanova na teritoriji čitave Crne Gore, Nikolić-Vučinić je naglasila će se po osnovu kredita kod Banke za razvoj Savjeta Evrope izgraditi ukupno sedam vrtića.

“Jedan u Zagoriču je već u funkciji, dok će onaj na Starom aerodromu biti završen početkom 2018. godine”, pojasnila je.

“Osim toga, iz sredstava Budžeta za narednu godinu planiran je vrtić u Rožajama, dok je moguće da će aktivnosti na vrtiću u City kvartu, koje su takođe planirane za narednu godinu, biti predmet javno-privatnog partnerstva”, zaključila je.

Kako krediti i javno-privatna partnerstva za izgradnju novih vrtića nijesu jedini modeli rješavanja problema prebukiranosti, već se radi i na nadogradnji i adaptaciji postojećih prostora, Stanišić je detaljnije predstavio aktivnosti ustanove na ovom planu.

“Kao novi menadžment ove ustanove, obavezali smo se da ne čekamo da država sve radi sama, već aktivno tražimo prostore u javnom vlasništvu koji se ne koriste i sopstvenim sredstvima adaptiramo ih u vrtić. To smo uradili sa prostorom na Zabjelu koji je sad adaptiran za prihvat oko 200 djece, ima pet učionica i parno grijanje, posebnu učionicu za jasleni uzrast i parking. Pored toga, od glavnog grada dobili smo na korišćenje i prostor u Staroj varoši od oko 192 kvadrata, za koji je tender raspisan, pa će se uskoro znati ko će biti izvođač, a maksimalni predmjer radova iznosi 65 000 eura”, rekao je Stanišić.

Dodatno, on je najavio radove na vrtiću u Maslinama, koji od izgradnje ima problema sa poplavama dvorišta tokom kišnog perioda.

“Plan je da uradimo drenažne bunare. Prethodno smo ispitali zemljište i radovi počinju čim nam dozvole vremenske prilike”, naglasio je direktor.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare