Izvor:Antena M

Žabljak: Protest građana zbog najave rušenja nelegalnih objekata

Najava građevinske inspekcije da narednih dana pristupi rušenju, nezvanično, oko 30 nelegalno sagrađenih objekata na području opštine Žabljak, uzrok je današnjeg okupljanja građana i blokade saobraćaja u trajanju od sat vremena na zaobilaznici kod izlaska iz grada prema Šavniku.

Spontano okupljanje, koje nije prijavljeno policiji, je proteklo bez incidenata a saobraćajnicom su prolazila jedino vozila hitne pomoći.

Prisutni nijesu negirali nedozvoljenu gradnju ali su kritikovali seletivan pristup, zakonsku nepreciznosti i koliziju propisa koji tretiraju ovu materiju.

Na to ukazuje Bojana Andrijašević iz Nikšića koja gradi objekat na sopstvenoj parceli.

“Na đedovini sam 2019. godine uradila temelje za kuću. Tri godine, osim inspekcijskih zapisnika, niko nije dolazio da me upozori. Kad sam je uradila do krova odlučili su da je poruše. Ne samo moju već više nas. Na snazi su dva zakona koji se kose jedan sa drugim. Dozvoljava nam se upis u katastar i mogućnost rješavanja priključaka za vodu i struju. Drugi propis je Plan generalne regulacije koji je trebalo da stupi na snagu 2017. godine, što nije urađeno. Znači, koliko smo mi odgovorni toliko je odgovorna i država jer nije donosila propise.

Osim toga, Crna Gora je potpisnica konvencije Evropskog suda koja precizira da nema selektivnosti u postupanju niti selektivnog izdvajanja po bilo kom osnovu. Dakle, moraju se porušiti ne jedna ili nekoliko kuća već sve na području Žabljaka i Crne Gore. Svjedoci smo da je na Žabljaku oko 3.000 a u Crnoj Gori više od 100.000 nelegalno sagrađenih objekata. Među graditeljima su i oni na funkcijama. Ovog puta ćemo ćutati ali ubuduće nećemo već ćemo reći imena i prezimena.

Namjera nam je da iznađemo najbolja rješenja jer ne želimo da budemo građani drugog reda. Sve te objekte treba legalizovati i naplatiti poreze i naknade”, kazala je Andrijašević.

I Žabljačanin Milanko Šarović, najavljena rušenja smatra selektivnim.

“Nedopustivo je da “pravda” stigne mnogo manje ljudi od stvarnog broja onih koji su možda u zoni prekršaja. Jasno je da je pristup selektivan jer nekome ne dozvoljavaju da sagradi ni poljski nužnik a neko može da gradi đe i kako mu je volja. Tražim od nadležnih ministara i premijera Dritana Abazovića da ne dozvole najavljeno rušenje. Ja ću pružiti svoju pomoć da se rušenja spriječe”, kazao je Šarović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare