Izvor:Dan

Zarazniji delta soj koronavirusa prijeti Crnoj Gori

Iz Instituta za javno zdravlje Danu je saopšteno da je realno očekivati da zarazniji indijski soj, sada poznat pod nazivom ''delta'', bude registrovan u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno potvrđen i u nekoliko država regiona.

Iz Instituta ističu da je potrebno da dobro kontrolišemo granice i pažljivo pratimo širenje novih sojeva kako bismo spriječili širenje novog virusa i novi talas epidemije.

Indijski soj B.1.617, sada poznat kao Delta soj SARS CoV2, sadrži dvije značajne mutacije koje su slične brazilskom i južnoafričkom soju.

Zarazniji je, brže se širi i daje slične simptome kao i ostali sojevi SARS CoV2 (povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak čula ukusa i mirisa, suv kašalj, umor, glavobolju…).

Na osnovu kliničke slike nije moguće razlikovati neki određeni soj.

“Delta soj je rasprostranjen širom svijeta, već neko vrijeme je prisutan u Evropi, a nedavno je potvrđen u zemljama okruženja (Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji), pa je realno očekivati njegovo prisustvo i kod nasu predstojećem periodu. Treba biti spreman, čuvati se, poštovati protivepidemijske mjere (nositi masku, prati ruke i održavati distancu) i vakcinisati se. Novije istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su dvije doze vakcine učinkovite i protiv ovog soja u smislu zaštite od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Odjeljenje za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS CoV2 dosad nije utvrdilo postojanje sumnje na prisustvo delta soja u Crnoj Gori”, kazali su iz IJZ.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Damjanović: Kovačević šibicarskim trikom pokušao da prevari upravu Nikšićkog...

Prema njegovim riječima ono što je važno napomenuti radi crnogorske javnosti jeste da je Kovačević vidno uznemiren...

Bošnjak: Krivokapiću, postali ste glavni problem Crne Gore

Pismo prenosimo integralno: “Gospodine Krivokapiću, Neću Vam dozvoliti da na jedan...

Za dan 16 saobraćajnih nezgoda, petoro povrijeđenih

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo osam nezgoda, Nikšiću tri, Kotoru...

Bošković: Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod...

"Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod ruku(makar ovaj dio “vjernika” u Crnoj Gori)"napisao je Bošković.

Crnogorska kulturna mreža: Projekcijom filma Malagurskog osramoćen Saborni hram...

Prema njihovim riječima neshvatljivo je da film koji ima političku sadržinu koja je bazirana na lažima, bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare