Završen osmi Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017

Projekcijom filmova “Neoprostivo”, danskog reditelja Larsa Feldballea-Petersena i “Čovjek integriteta”, iranskog reditelja Mohamada Rasulofa u kinu “Boka” u Kotoru, sinoć je završeno osmo izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017, pod sloganom “PROPITIVANJE GRANICA”, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa partnerima.

Kako je saopšteno iz CGO, tokom proteklih sedam dana, crnogorska publika imala je priliku da premijerno pogleda 15 filmova koji na različite načine obrađuju tematiku ljudskih prava i propituju granice u nama i oko nas kad je riječ o osjetljivim pitanjima ljudskih prava.

“UBRZAJ 2017 donio je, do sada najbogatiju, selekciju filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade na festivalima širom svijeta, kao što su: CPH:DOX, Sarajevo Film Festival, Brunswick International Film Festival, Chicago International Film Festival, Venice Film Festival, Haifa International Film Festival, Toronto International Film Festival, Zagreb Film Festival, Movies That Matter International Film Festival, Chicago International Film Festival, Cannes Film Festival, Tribeca Film Festival, BELDOCS i mnogi drugi. Mnogi od njih su tek započeli svoj festivalski život i takve nagrade su pred njima”, saopšteno je iz CGO.

Gosti ovogodišnjeg Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017 bili su: Goran Bogdan, protagonista najiščekivanjeg hrvatskog filma Agape i producent Stanisav Babić, zatim reditelj makedonskog filma Amok, Vardan Tozija, ali i ekipa filma Između granica – rediteljka Jelena Gavrilović, montažerka Nataša Pantić i producent Igor Mitrović.

“UBRZAJ 2017 organizovan je 10. do 16. decembra 2017. sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC ‘Budo Tomović’ od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15. do 16. decembra u kino ‘Boka'”, navodi se u saopštenju.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, sada već tradicionalno, otvoren je na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici, a tom prilikom, dodijeljene su i nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam neformalnoj građanskoj inicijativi za očuvanje Boke – Bokobran, u kategoriji organizacije, i posthumno Milanu Šaranoviću, u kategoriji pojedinca.

Dodatna projekcija na zahtjev publike organizovana je 15. decembra 2017.u Baru, u gimnaziji “Niko Rolović” i još jedna će biti uskoro organizovana u Beranama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare