Zbog nedostatka novca tužilaštva bez bezbjednosne zaštite

Cetinjanin D.D. (61), ogorčen radom tužioca, neometano je ušetao prije desetak dana u prostorije Osnovnog tužilaštva u tom gradu, razgovarao sa jednim od zaposlenih, a zatim aktivirao ručnu bombu. Tragičan događaj, koji je mogao biti i tragičniji, jer D.D. je mogao naći tog tužioca, na koga je bio ogorčen i njega ubiti, mogao je stradati bilo ko od zaposlenih koji bi se u tom trenutku našli u njegovoj blizini, kao i neko od advokata ili stranaka. Mogao, jer na ulazu u ovo tužilaštvo nema službenika policije, nema privatnog obezbjeđenja, pa čak ni portira, koji bi provjerio osobu koja ulazi u objekat i možda spriječio ovu tragediju.

Nažalost, cetinjsko tužilaštvo nije jedino, osim njega bez bilo kakvog obezbjeđanja su i tužilaštva u Pljevljima i Kotoru, dok se u ostalim tužilaštvima obično nalazi službenik policije koji, međutim, nije dužan da pretresa osobe koje ulaze u tužilaštvo.

Čak ni metal-detektori, kojih ima u nekoliko tužilaštva, nijesu u funkciji. Upravo ovo govori koliko je bezbjednost tužilaca i zaposlenih u tužilaštvima u stvari ugrožena i to sve zbog nedostatka novca, odnosno neodobravanja finansijskog izdatka za finansiranje tužilačkog obezbjeđenja, koje je inače planirano zakonom, ali u praksi nikad nije sprovedeno.

ZA SADA TRAŽILI POMOĆ OD POLICIJE

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva Dnevnim novinama su odgovorili da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da se u Vrhovnom državnom tužilaštvu može obrazovati služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja za sva državna tužilaštva, kojih u Crnoj Gori ima 17.

“Prepoznajući značaj i neophodnost adekvatnog obezbjeđenja prostorija svih državnih tužilaštava Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji obrazovana je Služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja za sva državna tužilaštva. Iako su sredstva za popunjavanje ove službe prethodnih godina u više navrata tražena, do sada nije došlo do odobravanja finansijskih sredstava za formiranje ovakve službe. Situacije poput one koja se dogodila na Cetinju potvrđuju da se zbog neadekvatne zaštite svakodnevno može dovesti u opasnost bezbjednost svih zaposlenih u državnim tužilaštvima, što ukazuje na neophodnost najhitnijeg pronalaženja rješenja, kako bi se umanjila mogućnost ponavljanja slične situacije”, istakli su iz Vrhovnog tužilaštva.

Kako podsjećaju, na sjednici Tužilačkog savjeta koja je održana 1.12.2020. godine usaglašeno je da je neophodno obratiti se za pomoć Upravi policije, dok se ne obezbijede finansijska sredstva za formiranje tužilačkog obezbjeđenja.

S tim u vezi, predsjednik Tužilačkog savjeta i v.d.državnog tužioca Ivica Stanković već je uputio dopis Upravi policije.

HODNICI DJELIMIČNO POKRIVENI VIDEO-NADZOROM

Kako je Dnevnim novinama kazao tužilac Osnovnog tužilaštva u Podgorici Vukas Radonjić prema Zakonu o državnom tužilaštvu, poslove obezbjeđenja bi trebalo da obavljaju zaposleni u državnom tužilaštvu na poslovima obezbjeđenja ili pravna lica ovlašćena za obavljanje poslova zaštite i obezbjeđenja, ali zakonsko rješenje nije sprovedeno u praksi, pa prostorije tužilaštva obezbjeđuje Uprava policije Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata, na ulazima zgrada u kojima je njegovo sjedište, ali ne i prisustvom na hodnicima, ispred kancelarija i drugih službenih prostorija.

“Prostorije tužilaštva, i to samo hodnici, djelimično su pokrivene video-nadzorom, u prostorije tužilaštva, po pravilu, mogu ući samo pozvani građani, bilo da su pozvani telefonom ili dostavljanjem pisanog poziva, ali i građani koji dođu bez poziva, kako bi neposredno podnijeli krivičnu prijavu, zahtjev, molbu ili drugi podnesak. Da li se i na koji način utvrđuje razlog dolaska građanina u tužilaštvo nije nam poznato, kao ni način utvrđivanja identiteta i evidentiranja dolaska i prisustva građanina u službenim knjigama ili ispravama, kontrolisanja, odnosno pregledanja ili pretresanja svih građana, jer su u pitanju ovlašćenja i obaveze službenika policije koji obezbjeđuju zgradu, a posebno nemamo saznanja da li se i na koji način, selektivno ili neselektivno, odnosno prema procjeni, sve te obaveze sprovode u praksi. Takođe, prema našim saznanjima, metal-detektor koji postoji jedino na glavnom ulazu zgrade koju tužilaštvo dijeli sa sudovima, nije u funkciji”, kazao je Radonjić.

PRETRES STRANAKA SAMO U ODREĐENIM SLUČAJEVIMA

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom su nam odgovorili da koriste prostorije koje se nalaze u zgradi Osnovnog suda u Herceg Novom, tako da se na ulazu u zgradu nalazi portir suda sa službenim lice Uprave policije i oni kontrolišu lica koja ulaze u sud ili tužilaštvo.

Slična situacija je i u nikšićkom tužilaštvu, koje takođe dijeli zgradu sa Osnovnim sudom u Nikšiću, tako da obezbjeđenje zajedničkog ulaza u zgradu vrše službenici policije.

“Po pravilu, u prostorije tužilaštva može se ući po najavi preko sudske straže i po pozivu. Pretres stranaka vrši se samo u određenim slučajevima”, kazali su iz ovog tužilaštva.

Prostorije Osnovnog državnog tužilaštva Berane nalaze se u potkrovlju zgrade Osnovnog suda u Beranama, a na ulazu zgrade Osnovnog suda nalazi se službenik Uprave policije CB Berane.

“U prostorije Osnovnog državnog tužilaštva osim pozvanih lica moze pristupiti i svako drugo lice koje želi da podnese krivičnu prijavu ili prijavi neki slučaj. Takođe napominjemo da Osnovno državno tužilaštvo u Beranama ne raspolaže detektorima za metal, a da li službenik Uprave policije CB Berane na ulazu u zgradu Osnovnog suda u Beranama pretresa stranke nemamo informaciju, niti je kontrola tog službenika u našoj nadležnosti”, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Slična situacija je u sa tužilaštvom u Rožajama, koje je smješteno u zgradu zajedno sa Osnovnim sudom u Rožajama.

“U zgradi jedan zaposleni suda i službenik policije obezbjeđuju ulaz u zgradu suda. Medutim, tužilaštvo nema svoje obezbjeđenje. Zbog toga u tužilastvo može ući i građanin koji nema poziv. Takođe, zgrada i ulaz nijesu obezbijeđeni detektorirna za metal, a pretres stranaka se vrši po potrebi i procjeni, ali samo stranaka koje posjećuju sud”, kazali su iz rožajskog tužilaštva.

MOŽE DA UĐE BILO KO

Za razliku od njih, Osnovno državno tužilaštvu u Kotoru nema obezbjeđenje na ulazu, zbog čega se i ne vrši pretres stranaka koje dolaze u tužilaštvo.

Tužilaštvo posjeduje detektor za metal, ali da li se on koristi nije odgovoreno. Po pravilu, u prostorije tužilaštva dolaze stranke sa pozivom, ali se gotovo svakodnevno primaju i stranke koje dolaze bez poziva.

Identična situacija je i sa Osnovnim tužilaštvom u Pljevljima, koje nema nikakvo obezbjeđenje na ulazu u objekat.

“U objekat ulaze lica sa pozivom, a mogu da uđu i nepozvana lica jer na ulaznim vratima nema dežurnog vratara koji bi provjeravao lica koja ulaze u objekat i eventualno vršio njihov pretres,” saopštili su iz pljevaljskog tužilaštva.

U nešto povoljnijoj situaciji je tužilaštvo u Baru, koje obezbjeđuje jedan službenik Uprave policije CB Bar i to od 07.00 do 15.00 časova.

“U prostorije Osnovnog državnog tužilaštva u Baru može ući bilo ko, bez obzira da li ima poziv državnog tužioca ili ne, budući da se na istom spratu (zajednički ulaz) nalaze i Sud za prekršaje Odjeljenje u Baru, kancelarije više nadležnih inspekcijskih službi, kao i Komisija za povraćaj i obeštećenje. Takođe, na ulazu nemamo detektor za metal, niti je praksa službenika Uprave policije CB Bar da pretresaju bilo koje lice koje ulazi u tužilaštvo”, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Prostorije Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu nalaze se u istoj zgradi gdje je smješten i Osnovni sud u Kolašinu. Na ulazu u ovu zgradu poslove obezbjeđenja prostorija Osnovnog suda vrši policijski službenik, a u zgradi ne postoji detektor za metal. Prostorije Državnog tužilaštva nijesu dodatno obezbijeđene.

PRISTUPA PO POZIVU ILI PO NAJAVI

Nešto bolju organizaciju kontrole ko ulazi u tužilaštvo izgleda ima ODT Ulcinj, koje se nalaze na drugom spratu zgrade u kojoj se nalaze Osnovni sud Ulcinj i Sud za prekršaje Budva Odjeljenje Ulcinj.

“Na ulaznim vratima predstavnici obezbjeđenja su policijski službenici, u prostorije se pristupa po pozivu ili po najavi, pri čemu na ulazu postoji detektor za metal”, kazali su iz tužilaštva u Ulcinju.

Prostorije Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju nalaze se u zajedničkoj zgradi koju koristi Osnovno državno tužilaštvo, Sud za prekršaje, odjeljenje Osnovnog suda, kao i odjeljenje lokalne samouprave. Na zajedničkom ulazu postoji 24-časovno obezbjeđenje od strane službenika Uprave Policije CB Bijelo Polje.

“U prostorije ovog tužilaštva stranka može ući poslije prijavljivanja službeniku policije uz ostavljanje ličnih podataka. Ova zgrada, kao i ulaz u ovo tužilaštvo nemaju detektore za metal, a pretresanje stranke vrši obezbeđenje shodno svojoj procjeni”, navode iz ovog tužilaštva.

ODT u Plavu nalazi se u zgradi MUP-a, na drugom spratu, i ono ima obezbjeđenje na ulazu u objekat, koje obezbjeđuju službenici Uprave policije.

“U prostorije ODT u Plavu mogu ući samo stranke po pozivu tužioca (ponijeti sa sobom uredno poziv o saslušanju). ODT u Plavu nema instalirane detektore za metal pri ulazu u prostorije ODT.”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predate inicijative za smjenu Đurović i izglasavanje nepovjerenja Vladi

Inicijativu je potpisalo 32 poslanika. Evo šta su naveli u inicijativi: 

Crnomorska flota dobila novog komandanta

Ruske vojne baze na ovom poluostrvu bile su zahvaćene eksplozijama u prethodnih devet dana.

Nastavlja se dezinsekcija na području Podgorice

“Dezinsekcija koja će se danas vršiti obuhvatiće naselja: Tološi, Mareza, Vranići, Malo brdo, Momišići, Novi grad, Blok...

Adžić: Nijednom nismo demantovali Radunovića, bilo više poziva ka...

''Ono što je stav policije, ali dok se ne sprovede istraga, ne možemo...

Abazović o pisanju M portala: Prave se konstrukcije od...

"Vidjećemo šta će biti 19. avgusta, možda se pojavi još jedna inicijativa o nepovjerenju Vladi pa ćemo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare