Zeković: Jokić da se odluči između policije i sportskih klubova

Od direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zorana Brđanina zatražio sam da pozove načelnika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Gorana Jokića da se odluči između te funkcije i daljeg angažmana u svojstvu komesara za bezbjednost u fudbalskom klubu 'Budućnost' i Košarkaškom klubu 'Budućnost Voli', poručio je aktivista za ljudska prava i koordinator GI '21. maj' Aleksandar Zeković.

Zeković je ocijenio da, bez obzira na stav Agencije za sprječavanje korupcije, čije mišljenje svakako potrebno zatražiti, Jokić ne može istovremeno pokrivati i obavljati sve te tri funkcije. 

Stoga, smatra on, direktor Uprave policije treba da pozove Jokića da se odluči između između jedne od najodgovornijih i najsloženijih funkcija u crnogorskoj policijskoj organizaciji i bezbjednosnog i plaćenog angažmana u sportskim klubovima.

Zeković podsjeća da se, shodno međunarodnim standardima, komesar za bezbjednost identifukje kao osoba sa sveobuhvatnom odgovornošću za bezbjednost i sigurnost utakmice i u toj ulozi primarno komunicira i sarađuje sa pripadnicima policije. 

“Kada je klub domaćin utakmica, komesar za bezbjednost je obavezan da u organizaciji utakmice, pored redarske, sanitetske, vatrogasne i drugih službi, uključi i organe Ministarstva unutrašnjih poslova. U slučajevima narušavanja javnog reda i mira na utakmicama do izražaja posebno dolazi odgovornost i uloga komesara za bezbjednost. Kada dođe i do upotrebe sredstava prinude od strane policijskih službenika koji se po prirodi stvari angažuju iz CB Podgorica postaje profesionalno, operativno i moralno nespojivo (upitno) da ista osoba istovremeno bude komesar za bezbjednost kluba domaćina i načenik Centra bezbjednosti. Dodatno, načelnik CB shodno uspostavljenim procedurama i standardima unutar policije ima i važnu ulogu u konačnoj ocjeni opravdanosti i osnovanosti upotrebe sredstava prinude”, kazao je Zeković.

On je uvjeren da svjedočimo situaciji u kojoj privatni angažman i interes može da utiče na profesionalno i objektivno obavljanje izuzetno važne funkcije u Upravi policije.

“Direktora Policije Brđanina sam pozvao da u odnosu i na druge prisutne primjere blagovremeno sprječi i riješi sukobe interesa i da policijske starješine na svim nivoima odgovarajućom instrukcijom pozove da odustanu od daljeg angažmana na poslovima bezbjednosti u sportskim klubovima i savezima ili da napušte profesionalni rad u policiji”, zaključio je Zeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

Protestna šetnja od Hrama do Vlade, sa okupljenim građanima...

Građani su se okupili ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, a potom krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade.

Francuska kompanija nastavlja sa izvozom opasnog materijala iz Crne...

Iz Bijele je danas isplovio brod DAKOTA sa ukupno 7500 tona kontaminirane zagađene zemlje koja će biti...

Evropska agencija za ljekove odobrila antikovid pilulu Pakslovid

„Pakslovid je prvi antiviralni lijek koji se primjenjuje oralno koji je preporučen u EU za liječenje kovida-19“,...

Bogdanović: Krivokapić bio potpuno u pravu kada je rekao...

Ističe da smo jedina država u kojoj vlast organizuje proteste protiv sebe. " Jedina...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare