test

Agrobudžet predstavljen u Nikšiću i Danilovgradu: Veliko interesovanje proizvođača da iskoriste raspoloživu podršku

Standard

10/02/2020

17:20

ove godine iskazano je veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i potencijalnih korisnika iz opština Nikšić i Danilovgrad, gdje su danas predstavljene mjere podrške iz Agrobudžeta za 2020. godinu., saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U duhu otvorene i partnerske komunikacije Ministarstva i lokalnih samouprava, kao i samih poljoprivrednih proizvođača, ovogodišnji Agrobudžet koji je veći za 8,3 miliona, prepoznat je kao dobra prilika za dalji razvoj brojnih gazdinstava.

“Tokom prezentovanja mjera podrške za biljnu i stočarsku proizvodnju, kroz konstruktivni dijalog napravljen je detaljan osvrt na kriterijume prihvatljivosti i procedure prijave. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su novine, u odnosu na prošlu godinu, a koje imaju za cilj da dodatno stimulišu razvoj crnogorske poljoprivrede, u dijelu subvencija i premija kreiranim upravo na bazi predloga poljoprivrednika i iskustava iz ranijih godina.”

Naglašeno da je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera i pozvani svi koji se do sada nijesu upisali u Registar da to učine.

“S obzirom da se najveći broj mjera odnosi na ruralni razvoj za koje je ove godine opredijeljeno 7,3 miliona eura više sredstava, bilo je riječi o  podršci investiranju u primarnu proizvodnju, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, kao i razvoj klastera. Za ove investicije daje se bespovratna podrška kroz javne pozive, u iznosu od 50, 60 ili 70% od vrijednosti investicije, u zavisnosti od programa. Takođe, ovogodišnja novina je i dodatnih 5% za one podnosioce zahtjeva koji su upisani u Registar poljoprivrednih osiguranika.”

Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji povećana u odnosu na prošlogodišnju i iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 200eura/ha, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 eura po hektaru. U stočarskoj proizvodnji novina je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Za krave i junice iznosi 70 eura po grlu, dok za ovce i koze iznosi osam eura po grlu.

“Posebno interesovanje prisutni proizvođači iskazali su za realizaciju mjera koje se odnose na nabavku junica, solarnih panela, nabavku mehanizacije, kao i da li isti korisnik može konkurisati na više mjera, ali i mogućnosti za početnike u poljoprivredi, gdje im je rečeno da će i ove godine biti nastavljen Program za mlade farmere kroz koji mladi mogu dobiti bespovratnih 10.000 eura za pokretanje agrobiznisa, sa starosnom granicom od 35 godina”

Obezbjeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu, gdje su sredstva podrške uvećana za 50%, sa 1 na 1,5 milion eura. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanja stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji.

Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijumi prihvatljivosti, i potrebna dokumentacija koja se dostavlja Ministarstvu, i u kojim rokovima. Predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da nastave kontinuiran dijalog i obećali pomoć u daljem informisanju. 

Prezentaciji u Danilovgradu prisustvovala je i predsjednica Opštine Zorica Kovačević, dok je u Nikšiću prisutne podzdravila potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević.  

Ostavite komentar

Komentari (0)