Ako se poništi poravnanje, Uniprom će izaći iz KAP-a

Ukoliko dođe do poništenja sudskog poravnanja koje smo zaključili sa stečajnom upravom Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u vezi sa zemljištem kod Gintaša, Uniprom će tužbom tražiti raskid ugovora o kupovini fabrike i povraćaj kupoprodajne cijene, kazao je Dnevnim novinama vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

 

On je naglasio da bi pokretanje postupka za poništenje poravnanja stavilo Uniprom u nepovoljan položaj da trpi štetu bez svoje krivice, te da bi njegovim izlaskom iz KAPa svi bili na gubitku, a najviše država jer je podgorička fabrika jedan od najvećih izvoznika, a samim tim i značajan poreski obveznik.

“S obzirom da Uniprom upravlja proizvodnjom, te da stečajna uprava KAP-a nema kapaciteta da se njome bavi, pretpostavljam da bi raskidom ugovora i izlaskom Uniproma iz KAP-a došlo do gašenja proizvodnje, velike materijalne štete i otpuštanja radnika”, istakao je Pejović.

Sporna parcela

Zemljište kod Gintaša, površine 5.271 kvadrata, Uniprom je kupio u javnom postupku prodaje kao dio imovine KAP-a, a nakon isplate kupoprodajne cijene ispostavilo se da je ono eksproprisano od glavnog grada Podgorica koji je na njemu izgradio ulice, parking i drugu komunalnu infrastrukturu. To je onemogućilo Uniprom da upiše pravo svojine, pa je Pejovićeva kompanija pred Privrednim sudom tužila stečajnu upravu KAP-a, tražeći raskid kupoprodajnog ugovora u ovom dijelu i povraćaj novca.

Uvidjevši da je tužba Uniproma osnovana, stečajna uprava KAP-a odlučuje da 12. decembra 2015. sa Pejovićem zaključi sudsko poravnanje kojim mu vraća 2,37 miliona eura, dok zemljište kod Gintaša ostaje u svojini KAP.

“Kako ne bi došlo do raskida ugovora u cjelini u postupku koji smo pokrenuli tužbom, odlučili smo da prihvatimo zaključenje poravnanja koje je imalo za cilj da se KAP-u vrati predmetno zemljište, a Unipromu kupoprodajna cijena. Da nije potpisano sudsko poravnanje, jasno je da bismo mi uspjeli u ovom sporu jer smo kupili zemljište koje nije bilo u faktičkom posjedu prodavca”, rekao je Pejović.

Po zaključenju poravnanja, stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić podnosi tužbu za naknadu štete kojom od glavnog grada Podgorica traži tri miliona eura, a za koju još nije izrečena presuda.

Istovremeno Odbor povjerilaca KAPa, na čelu sa zaštitnicom imovinskopravnih interesa Crne Gore Draganom Đuranović, podnosi Privrednom sudu prigovor na radnju Perišića, kojim pokuša va da ospori poravnanje sa Unipromom jer je zaključeno bez saglasnosti povjerilaca. Time se pridružuje bivšem vlasniku KAP-a CEAC-u u tvrdnji da je umanjena stečajna masa, a po odbijanju prigovora. Odbor povjerilaca ulaže žalbu Apelacionom sudu, koj i j e do sada dva puta ukinuo odluku Privrednog suda, uz obrazloženje da je Perišić morao pribaviti saglasnost povjerilaca prije zaključenja poravnanja. To što je Apelacioni sud podržao pravno rezonovanje CEAC-a i zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa Crne Gore, Pejović vidi kao nešto što “posebno privlači pažnju”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Cetinjska URA: Ukoliko DPS danas ne glasa za amandmane...

Ističu da je DPS ona partija koja svoja trodecenijska nepočinstva sakriva iza zastave...

Predrasude u koje ne smijete vjerovati – 4 laži...

1. Žene ne vole seks Jedna od čestih neistina vezana je za seks. Naime, smatra...

Đurović sa ambasadorom i izaslanikom odbrane Francuske: Unaprijediti saradnju...

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sagovornici su čestitali Đuroviću na postavljenju na...

Mitrović: Sjajno od “sjajnih demokrata” da sjajnije ne može...

Istakao je da se njegov, ali i stav cjelokupnog DPS-a, uvijek znao. “Nema mjesta...

U KCCG šest pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih šest je životno ugroženo.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare