Ambasada Kine: Naše investicije nijesu prijetnja po bezbjednost bilo koje države

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, i ne ometaju investicije iz drugih zemalja, saopšteno je iz Ambasade Kine u Podgorici. Takva saradnja je, kako su naveli, prirodno uzajamno korisna.

Iz Ambasade su reagovali nakon što je Evropska komisija saopštila da neće pomoći Crnoj Gori da vrati kineski dug od milijardu eura za gradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, kao i nakon izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je ranije u Briselu izjavio da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori, kako bi zaštitila kandidata za članstvo od zavisnosti od Kine.

-Oni što smatraju kineske investicije negativnim, nepravedni su prema Kini,  i to je nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana.

Autoput je najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore. Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susjednim zemljama- naveli su iz Ambasade.

Kineske investicije na Zapadnom Balkanu, kako su kazali, su u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona.

-Investicije su u korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU u korist povećanja uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje između regiona i Kine. Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope- navode iz Ambasade.

Oni su takođe poslali izjavu portparola kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Džao Liđiana.

-Kineska strana je primijetila medijske izvještaje o tome. Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Poslednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat autoputa koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda- naveo je Liđian u izjavi za Saut Čajna Morning Post (South China Morning Post).

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

BRUSKETI S JAGODAMA

Sastojci: 10-ak jagoda, 60 g svježeg krem sira, 50 g gorgonzola, 1 kašičica prirodnog zaslađivača ili šećera, zrnasti...

Za 24 sata, 23 saobraćajne nezgode

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo šest nezgoda, Nikšiću četiri, Budvi...

Egzit će se održati u Srbiji uprkos koronavirusu

Agencija navodi riječi portparola festivala Sanjina Đukića prema kome su medicinski stručnjaci odlučili da je moguće organizovati...

Crnogorski pomorci tvrde da su pod ucjenom švercovali 20...

Dugo iščekivani detalji pojavili su se u objelodanjenim presudama koje su izrečene kada su neki od sada...

Rekordan broj umrlih u Indiji

U protekla 24 sata u Indiji je zabilježeno 4.187 preminulih od covida-19, čime je ukupan broj umrlih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare