ASP: Tužilaštvo da ispita i valutne transakcije u vezi auto-puta

Tužilaštvo bi istragom o izgradnji auto-puta Smokovac Mateševo trebalo da obuhvati i valutne transakcije i utvrdi da li je fiksiranje vrijednosti dolara i eura za izvedene radove direktno pogodovalo kineskoj strani i kako je to uticalo na ukupnu cijenu izvedenih radova, smatraju u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Kako navode u saopštenju, Tužilaštvo je ranije zatražilo vještačenje poslovne dokumentacije China Road and Bridge Corporation (CRBC), Monteputa i podizvođača radi utvrđenja ugovorenih i izvedenih radova.

“Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice auto-puta sa CRBC, kao izvođačem radova, potpisan je 26. februara 2014. godine, a njime je cijena radova utvrđena na 809 miliona eura. Tim ugovorom je definisano da se cijena izvedenih radova isplaćuje po srednjem kursu Rojtersa prema američkom dolaru, utvrđenog na dan potpisivanja ugovora. Tada je euro iznosio 1,37 dolara, odnosno 1 dolar je odgovarao vrijednosti od oko 0,72 eura. Krajem oktobra te 2014. godine potpisan je ugovor o kreditu sa kineskom državnom EXIM bankom, koji je vrijedan 944 miliona američkih dolara. Za razliku od ugovora o projektovanju i izgradnji, ovaj ugovor o kreditu nije fiksirao odnos eura i dolara. U februaru i martu naredne 2015. godine Crna Gora je CRBC-u isplatila avans za početak radova, od čega oko 188,8 miliona u dolarima. Prema fiksiranom kursu to je u eurima bilo nepunih 138 miliona. Na međunarodnom tržištu dolar je tada bio jači”, pojasnio je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Početak posla je, kako se navodi, ozvaničen u maju 2015. godine, ali je CRBC značajno kasnila i počela je da ispostavlja fakture za radove tek septembra 2016. godine, te bi Tužilaštvo trebalo da utvrdi razloge tolikog kašnjenja, zašto cijena radova nije bila vezana samo za eure, te kako je fiksiranje vrijednosti dolara i eura za izvedene radove uticalo na ukupnu cijenu posla.

Zahtjevi za plaćanjima, odnosno fakture pokazuju da je CRBC ispostavljala naloge za plaćanja na dva bankarska računa – jedan u Prvoj banci u eurima, a drugi u Kini u Exim banci i u dolarima.

“Nejasno je zašto su eurska plaćanja u zemlji išla samo preko Prve banke (gotovo 140 miliona eura do kraja oktobra prošle godine), odnosno da li su postojale povoljnije banke za transakcije od te banke. Ovo je posebno bitno zato što kompletan trošak izgradnje autoputa pada na teret države”, rekao je Mrdović.

Prema informacijama ASP-a, vještačenjem poslovne dokumentacije, koju je naložilo Tužilaštvo, treba da se utvrdi razlika između ugovorenih i stvarno utrošenih sredstava, uz primjenu „klizne skale“, kao i vrijednost novih radova i da li su bili planirani idejnim projektom.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

Pored radnih susreta sa iseljenicima bilo je vremena i za veselje i druženje uz muziku, pa je...

KOPOLA SNIMA SVOJ NAJVEĆI FILM IKADA: Želim da “Megalopolis”...

Kultni reditelj Frensis Ford Kopola koji je konačno ove godine dobio svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih sprema...

Vlada u duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv...

“Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Vlade Crne Gore osvijetljena...

DANU: Krajnji je trenutak da narod Crne Gore prepozna...

Stav Predsjedništva DANU prenosimo integralno: Hoćemo li se i dalje praviti da ne vidimo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare