test

BILANS saradnje Rudnika uglja Pljevlja sa EPS-om: Brojne nepoznanice, dva ugovora, multimilionska šteta i izviđaj SDT-a

I. Đoković

05/12/2023

11:49

Specijalno državno tužilaštvo u fazi je izviđaja u predmetu koji je pokrenut povodom prodaje uglja iz Rudnika uglja Pljevlja Elektropivredi Srbije po višestruko nižoj cijeni od tržišne. Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard nakon krivične prijave koju je još prije godinu dana podnijela Demokratska partija socijalista, povodom prodaje uglja EPS-u, predmet formiran po toj prijavi u SDT-u je u fazi izviđaja, s tim što je ta prodaja pod istragom i Državne revizorske institucije zbog više milionske štete koja je nanesena tom državnom preduzeću.

SDT je pokrenulo postupak u predmetu prodaje uglja iz državne kompanije Rudnik uglja Pljelja Elektroprivredi Srbije po višestruko nižoj cijeni i taj predmet se trenutno nalazi u fazi izviđaja.

Portal Standard nezvanično saznaje da je Državna revizorska institucija takođe pokrenula postupak utvrđivanja svih činjenica kako bi procjenila kolika je šteta nastala, takvom po mnogo nižoj cijeni od tržišne, prodaje uglja.

Rudnik uglja Pljevlja je u maju 2022. godine potpisala sa Elektroprivredom Srbije ugovor o prodaji uglja toj kompaniji. Cijena koju su odredili u zaključenom ugovoru iznosila je 28,8 eura po toni, i kao takva bila je daleko ispod tržišne u tom trenutku.

Iako se nemušto tadašnji direktor Milan Lekić pravdao da je ta cijena određene zbog niske kalorične vrijednosti uglja, cijena tone uglja se na svjetskom tržištu u tom trenutku kretala oko 150 dolara po toni.

Ugovor koji je u ime Rudnika uglja Pljelja potpisao Milan Lekić iznosio je 1.152.000 eura i podrzumjevao je instant isporuku prvih 40 hiljada tona od planiranih 300 hiljada tona uglja.

U isto vrijeme kad je Rudnik uglja Pljevlja zaključio ugovor sa EPS-om ta kompanija je tonu uglja u Bosni i Hercegovini plaćala od 65 eura, pa naviše.

Godinu dana kasnije sredinom 2023. godine, Rudnik uglja je napravio novi ugovor sa EPS-om ovog puta po nešto većoj cijeni od 42 eura po toni, koja je i dalje bila daleko ispod one koju je PES plaćao u Bosni i one koja je bila na svjetskom tržištu.

Zanimljivo je da je ovaj ugovor potpisan tajno i crnogorska javnost nije znala dugo vremena da je cijena korigovana i da je novi ugovor uopšte potpisan.

I sa novim ugovorom Rudnik uglja je zbog ekstremno niske cijene uglja koju je prodavao EPS-u, pretrpio štetu od 100 miliona eura na godišnjem nivou.

Samo dva mjeseca nakon novog ugovora Lekić je razriješen sa funkcije direktore RUP-a.

Osim očigledne štete koja ja napravljena zbog “dampovane” cijene tone uglja, Lekić je kako je to bilo i buhvaćeno krivičnom prijavom koju je podnio DPS, načinio štetu kupovinom dampera (specijalnog kamiona), od bosansko-hercegovačke firme BPS Ugljevik za 3,5 miliona eura bez PDV-a, što je za milion veća cijena nego za isto vozilo kupljeno godinu ranije.

No, uprkos procesu koji je pokrenut protiv njega zbog višemilionske štete koju je nanio Rudniku uglja Pljevlja Lekić je ponovo pokušao da postane direktor. U tu svrhu angažovane su bile i snage iz Srpske pravoslavne crkve na čelu sa Episkopom Atanasijom koji se nije libio ni da prijeti, a sve u svrhu da Lekić bude ponovo izabran na čelo Rudnika uglja.

“Opominjemo sve one koji trenutno rade o njegovoj glavi da se zapitaju što rade i za koga rade. Naše nije da ih osudimo, ali jeste da ih skrenemo sa đavoljeg puta”, rekao je Atanasije u toku procesa izbora novog direktora Rudnika uglja.

Ovako djelovanje SPC i ne čudi kad se na umu ima činjenica da je Lekić koristeći državni novac Rudnika uglja Pljevlja, velikodušno donirao 150.000 eura Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Osim višemilionske štete koja je nanesena Rudniku uglja, ta kompanija prema izvještaju prethodne Vlade znatno pogoršala poslovne bilanse.

U izvještaju iz avgusta 2023. godine, koje je napravilo tadašne Ministarstvo kapitalnih investicija stoji da je Fond za bruto plate je povećan čak pet miliona eura, profitabilnost kompanije je smanjena, a likvidnost nepovoljna.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)