Bojanić- Mihajlović: Stabilnost energetskog sistema najvažnija za dalji privredni i ekonomski razvoj

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić sastao se danas u Beogradu sa potpredjsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović sa kojom je razgovarao o saradnji dve države u rudarskom i energetskom sektoru, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Bojanić je rekao da se razgovaralo o dosta tema i da mu je drago da prvi od zvaničnih susreta u regionu ima u Beogradu, jer je Crna Gora u ekonomskoj saradnji najviše upućena na Srbiju.

“Ovo je dugogodišnja saradnja, puno projekata je već rađeno na obostrano zadovoljstvo, otvaraćemo nove. Imamo slična iskustva sa obnovljivim izvorima i puno je prostora za razvoj novih. Crna Gora je bogata suncem i vjetrom, to hoćemo da iskoristimo. Cilj nam je da dalje produbimo ekonomsku saradnju, jer samo energetski bogate zemlje su i ekonomski bogate i važno je da se dalje razvijamo u tom pravcu. Ovo je samo početak, spremni smo da pokrenemo mnogo zajedničkih projekata”, kazao je Bojanić.

Potpredsjednica Vlade Republike Srbije , kazala je da je ponosna na postojeće projekte sa Crnom Gorom, te da se danas razgovaralo i o novim potencijalnim projektima.

“Razgovarali smo o ekonomskoj regionalnoj saradnji, jer nema ekonomske stabilnosti niti privrednog razvoja bez stabilnosti elektroenergetskog sistema. Danas je bilo riječi i o našoj saradnji u visokonaponskoj mreži, izgradnji Transbalkanskog koridora, koji smo mi započeli. Razgovarali smo i o novim kapacitetima, dakle o izgradnji hidroelektrane za koju se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, ali i o tome na koji način možemo da imamo još bolju saradnju u obnovljivim izvorima energije, o otvaranju poglavlja i reformisanju preduzeća. Danas smo dogovorili da formiramo operativne timove koji će našu saradnju pretočiti u realizaciju, od čega će građani obije države imati koristi. Ponavljam, stabilnost energetskog sistema je broj jedan za dalji razvoj”, kazala je Mihajlović.

Ministri su nakon tet-a-tet sastanka održali sastanak delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore i po završetku sastanka potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti energetike i rudarstva između dva ministarstva, zaključuju u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović i Spajić: Saradnja sa Grčkom – put do...

Zadovoljstvo susretima istakao je ministar Spajić, naglašavajući da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose...

Madam Tiso: Figure Harija i Megan izbačene iz kraljevske...

Po informaciji Dejli Mejla, čelnici muzeja su odlučili da figure Harija i Megan ubuduće budu dio "Holivud...

Podgorička policija tokom maja rasvijetlila 11 imovinskih delikata: Tri...

"I.I. (36) iz Podgorice tereti se za dva krivična djela teška krađa. Djela je izvršio na štetu...

Retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića u Kolektoru

Izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u okviru...

U Biljelom Polju uhapšen Ranko Rovčanin zbog prodaje kokaina:...

Kako navode iz UP, operativnim radom kriminalistička policija je došla do saznanja da Ranko Rovčanin (57) iz...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare