Brčvak najavio osnivanje poslovne mreže, imaće i humanitarni karakter

Prvi forum dijaspore u organizaciji Fondacije ''Mreža dobra'' Hajriza Brčvaka otvoren je sinoć u Starom Baru, a ključna poruka bila je da Crna Gora može svojim snagama postati izuzetna turistička i investiciona destinacija.

Privrednik i dobrotvor Hajriz Brčvak, najavio je osnivanje asocijacije Montenegro Investment Fund – Diaspora Business Network (MIF), specifične crnogorske poslovne mreže.

Kako je najavljeno ta asocijacija dijaspore biće ujedno i izvor sredstava koji će, kako je rečeno, predstavljati novu podršku crnogorskoj privredi.

Udruženim djelovanjem privrednika iz zemlje i inostranstva, namjeravaju da podrže ulaganja u IT sektor, solarnu energiju, turizam, te privatizaciju državnih preduzeća kroz privatno-javno partnerstvo.

Organizovano kao akcionarsko društvo, kompanije-članice MIF-a obavezaće se da će 10% od cjelokupne dobiti od investicija ove poslovne mreže ići u humanitarne svrhe.

Kako je saopšteno, to je takođe novi dio B2B korporacije, koju čine i Gold Travel, hotel Stara čaršija, kompanija MIH osnovana u Njemačkoj koja danas ima više podružnica širom regiona.

Brčvak je predstavio svoju novu fabriku u Bijelom Polju koja će proizvoditi samohodne rovokopače najnovije generacije namijenjene postavljanju optičkih kablova. Najavio je i da će ulaganja u Crnoj Gori njegove kompanije nastaviti kroz razvoj solarnih elektrana. 

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović podsjetio je na potencijale Crne Gore za zelenu energiju, te na značaj svih onih koji godinama žive i rade van svoje domovine, Crne Gore.

“Treba da podsjetimo sve – i političare i Vladu i građane – koliki je potencijal dijaspore i uklonimo biznis barijere jer je to neiskorišteni potencijal”, istakao je on.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović podsjetio je na sva značajna ulaganja Brčvaka i njegovih kompanije.

“Ali, i na ovom mjestu moramo podsjetiti na sve one koji pomažu ljude kojima je teško. To je pokazao upravo Brčvak tokom pandemije koronavirusa i to moramo posebno cijeniti. Nama su posebno dragocjene Vaše poslovne konekcije van Crne Gore, i zato se nadamo da ćemo naći načina da ih iskoristimo na što bolji način”, dodao je Đurović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević podsjetio je ne samo na saradnju opštine sa kompanijama i fondacijom porodice Brčvak, već i na razgovor kojim je prije četiri godine najavljen danas jedini hotel sa 5 zvjezdica na barskoj rivijeri – “Stara čaršija”.

“Nadam se da ovaj forum neće biti jedini povod da se srećemo, već da ćete Bar često posjećivati”, zaključio je on.

Forum simoličnog naziva “Uticaj dijaspore na razvoj ekonomije, turizma i multikulturalnosti u Crnoj Gori” u starobarskom Hotelu Stara čaršija okupio je veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva, a otvorio ga je Armin Pepić, izvršni direktor Gold Travel-a i Štefan Cimerman iz kompanije MIH.

Događaj je zatvoren svečanim otkrivanjem ploče sa logom fonda, kao svjedočanstvo na njegovo osnivanje i sjedište upravo u Baru.

Osim govornika, ovom posebnom događaju prisustvovali su i premijer Dritan Abazović, predstavnici lokalnih samouprava, diplomatskog kora u Crnoj Gori i poslovnih i esnafskih udruženja, te ugledni domaći privrednici i drugi zvaničnici Vlade.

Kako su naveli organizatori, cilj događaja je da okupi uspješne privrednike iz svih krajeva Crne Gore i svijeta, kako bi “pojačali uticaj mreže i pretvorili ove susrete u tradicionalne skupove svakog narednog ljeta”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sudija odgledao snimak sa aerodroma: Gardašević pušten na slobodu,...

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv Cetinjanina I. G. kojeg sumnjiče za ugrožavanje...

KAKO DOĆI DO LJEKARA: Ko ima sreće ugrabi termin

Iz KCCG za su za Pobjedu kazali da će i naredne sedmice za Internu kliniku (gastroenterohepatologija, reumatologija,...

U ponedjeljak novi protest IMA NAS, biće drugačiji nego...

Četvrti skup biće, prema našim nezvaničnim saznanjima, nešto drugačiji vid vaninstitucionalnog djelovanja nego prethodni skupovi.

KUPOVANJE VREMENA U SKUPŠTINI: „Stara“ većina ne odustaje od...

Nije mogao da govori o detaljima sastanka, a ostali predstavnici političkih partija nijesu se obratili medijima.

Mulešković: EPCG ne može preuzeti bivše radnike željezare bez...

– EPCG nije u obavezi i ne može samo preuzeti radnike, već moraju da se raspišu konkursi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare