test

Čiji će mlinovi mljeti francusko žito: Medojević optužio vladu da ispod cijene prodaje pšenicu članu GP URA

A. Tahirović

12/01/2021

11:13

Bivša Vlada je kupila 10.500 tona francuske pšenice, zbog epidemije virusa korona, krajem aprila ove godine. Kako su tada saopštili, da u toku izazovne pandemije ne bi zavisili od uvoza sa bilo koje adrese. Cijena pšenice bila je 2,4 miliona eura (ili 229,23 eura po toni). Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik u Skupštini Nebojša Medojević, tvrdi da nova Vlada ovu pšenicu prodaje članu Predsjedništva GP URA po drastično nižoj cijeni od nabavne.

Medojević je na svom Fejsbuk profilu napisao da Vlada Zdravka Krivokapića “planira da proda ovu pšenicu članu Predsjedništva URA po višestruko manjoj cijeni.”

“Školski primjer konflikta interesa na štetu države”, napisao je on.

Koliko su pouzdane ove informacije ne može se suditi, ali rekao bi neko, gdje ima dima ima i vatre. Prisjetimo se polemike sadašnjeg ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić prije manje od mjesec dana.

Naime, Milatović je u razgovoru za ‘Vijesti’ kazao da nije prodat ni gram ove pšenice, koja se sedam mjeseci nalazi u tranzitnom silosu Luke Bar, i da su je napali insekti u dva navrata, tokom juna i novembra ove godine.

“Silos u Baru je tranzitni i nema uslove za dugoročno skladištenje”, rekao je Milatović.

To je, prema njegovim riječima, imalo za posljedicu i troškove “liječenja” uskladištene žitarice od insekata – žižaka u ukupnom iznosu od 20.000 eura (dva puta po 10.000 eura).

“Moguće je da je nabavka realizovana u dobroj namjeri u vanrednoj situaciji, ali u odnosu na informacije, koje sam dobio nakon stupanja na dužnost u Ministarstvu za ekonomski razvoj, mogu da kažem da se sa pšenicom nakon toga nije domaćinski upravljalo”, izjavio je Milatović.

Nakon toga oglasila se poslanica Dragica Sekulić i kao prvo postavila pitanje:

“Da li ovo radite kako biste spustili cijenu pšenice da bi je neko jeftinije kupio i dalje preprodavao? I ko?”

“Vaše objavljivanje netačnog podatka o trenutnoj cijeni pšenice na tržištu negativno utiče na vrijednost dobra kojim Crna Gora raspolaže. Naime, pšenica je berzanska roba i da ne bismo licitirali podacima, dovoljno je provjeriti Platts kotacije ovog proizvoda u crnomorskoj regiji, referentnoj za naše tržište, pa vidjeti da je za januar 2021. godine, cijena danas veća nego u momentu nabavke i to za preko 10%”, kazala je tada Dragica Sekulić.

Saga o pšenici nije još završena, ona se nalazi u barskim silosima i čeka dalju distribuciju crnogorskim ili nekim drugim mlinarima. Kada se saberu i oduzmu sve izjave povodom predmetne pšenice, Milatovićevo “ubijanje cijene”, odgovora i sumnje bivše ministarke Dragice Sekulić, te Medojevićeve tvrdnje o “namještanju” trgovine, da se zaključiti da bi makar Tužilaštvo moralo reagovati. Previše je slučajnosti i previše ima dima da negdje dolje “po dubini” nema vatre.

Ostavite komentar

Komentari (0)