Damjanović: Naredne sedmice se očekuje sporazum za saniranje 30 odsto duga Instituta Simo Milošević

Oko 30 odsto duga Instituta Simo Milošević će ubrzo biti sanirano sporazumom koji se očekuje naredne sedmice - poručio je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović na današnjem sastanku Vlade u tehničkom mandatu i predstavnika Instituta dr Simo Milošević, Opštine Herceg Novi i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Damjanović je podsjetio na postupak Upravnog suda koji je nedavno okončan, a po kome je nezakoniti tender iz 2020. godine morao odlukom suda biti nastavljen do finalnog ishoda.

Na današnjem sastanku, kako je saopšteno iz Vlade, je zaključeno da Institut ne može nastaviti da funkcioniše na dosadašnji način jer je to neodrživo.

U tom kontekstu ponuđeni su sljedeći zaključci:

  1. Da se u predlogu budžeta Fonda za zdravstvo za sljedeću godinu razmotri dodatno uvećanje cijena koje Fond plaća Institutu za svoje osiguranike;
  2. Da Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i predstavnici sindikata Instituta dovedu do kraja pregovore u vezi novog kolektivnog ugovora;
  3. Izražava se namjera da se otkupe akcije manjinskih akcionara i razmotre preduslovi za ostvarenje takve namjere;
  4. Sagledati mogućnosti za dodatnu finansijsku infuziju Institutu koja je u skladu sa zakonom, kako bi se nastavilo poslovanje Instituta;
  5. Vlada izražava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazovič je naglasio da ovi zaključci imaju za cilj da zaštite zdravstveni turizam Crne Gore kao i osiguranike.

Poručio je da Vlada želi dugoročno rješenje za Institut Igalo. On je, kako je saopšteno, naglasio potrebu i dobru volju Vlade da se pronađe dugoročno rješenje za nagomilane naslijeđene probleme Instituta Igalo u skladu sa zakonom, tako što će se adresirati vlasnička struktura Instituta. Napomenuo je da je donošenje ovih odluka zahtijevalo funkcionalnu Skupštinu Crne Gore.

“Abazović je podsjetio na mnogobrojne korake koje je Vlada preduzela u cilju kratkoročne sanacije situacije ponovivši da Vlada stoji na raspolaganju menadžmentu Instituta po tom pitanju kako bi se izbjegao gubitak eminentnih tržišta, dok god je takva pomoć u skladu sa zakonom”, ističe se u saopštenju Vlade.

Sastanku su, pored premijera, prisustvovali potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Fonda za zdravstvo Vuk Kadić, v.d. direktora Instituta dr Simo Milošević dr Savo Marić, predsjednica Sindikalne organizacije te institucije dr Marija Obradović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare