Damjanović za Standard: Nedonošenje budžeta jedan od razloga za prestanak mandata Vladi

Vlada Crne Gore u decembru 2020. godine donijela je odluku da neće praviti Nacrt budžeta za narednu godinu, te da će se do marta 2021. ići sa mjerom privremenog finansiranja. U razgovoru za Standard, bivši poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović, podsjetio je na ustavnu odredbu da je jedan od razloga za prestanak mandata Vladi i nedonošenje budžeta do 31. marta tekuće budžetske godine.

”Sistemski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti je predvidio mehanizam privremenog finansiranja ukoliko se ne donese godišnji zakon o budžetu, što je sada slučaj. Takođe, sistemski Zakon ne propisuje rok koliko dugo i do kada može da traje privremeno finansiranje, što teoretski znači da se tokom godine i ne mora donijeti budžet, što jeste zakonski nedostatak, i što naravno, ako bi se desilo ne bi bilo dobro”, kazao je Damjanović.

Objasnio je da bi optimalan rok za donošenje budžeta za tekuću godinu bio početak drugog kvartala, kako bi se uz budžet planirale i ostale ekonomske politike, sa ciljem uravnoteženog i redovnog servisiranja mnogobrojnih budžetskih obaveza.

”Imajući u vidu da su posljedice pandemije imale uticaj na prošlogodisnji budžet i determinisale njegov iznos i raspodjelu u 2020. godini, jasno je da je mjesečno finansiranje u vidu jedne 12-ine prosječne potrošnje iz 2020. na duži rok neadekvatno ekonomskim tokovima za tekuću godinu, očekivano je da Vlada brzo pripremi i predloži Budžet i da u dogovoru sa Skupštinom, uz eventualno amandmansko djelovanje, Budžet bude i donesen”, rekao je on.

Damjanović ističe da bi svaka politizacija tog pitanja nanijela ozbiljne štete ionako uzdrmanoj crnogorskoj ekonomiji, pred kojom predstoji dug put oporavka, a dobro upravljanje javnom finansijima je, zbog veličine i uticaja javnog sektora u Crnoj Gori, ključni segment tog oporavka.

”Podsjetio bih i na ustavnu odredbu da je jedan od razloga za prestanak mandata Vladi i nedonošenje budžeta do 31. marta tekuće budžetske godine, što je izuzetno važna politička činjenica koja treba biti uzeta u obzir u kontekstu pripreme i predlaganja budžeta”, zaključio je Damjanović u razgovoru za Standard.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Opština Ulcinj traži da se zabrane okupljanja, zatvore škole,...

Kako je istaknuto, uprkos postojećim mjerama, epidemiološka situacija u toj opštini je alarmantna, te su potrebne dodatne...

Savjet CBCG usvojio šesti paket mjera podrške privredi i...

Ovim su stvorene pravne pretpostavke za implementaciju šestog paketa mjera koje su prvenstveno usmjerene ka mikro, malim...

Blažević: Meni je vrijeme da odem, a ne njemu

- Ne mogu da ustanem iz kreveta od šoka. Ne znam što bih rekao. Čuo sam se...

Šnicle u sosu od senfa

Sastojci: 1/2 šolje pilećeg bujona2 kašike koncentrata soka od jabuke4 ½ kašike senfa sa...

U posljednjem trenutku je izbjegnuto širenje podmetnutog požara na...

Zahvaljujući efikasnoj reakciji pripadnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, u posljednjem trenutku je izbjegnuto širenje požara...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
ZoranBa
ZoranBa
23/02/2021•08:44 08:44

Dje sad kad Dragoslav oće da za$edne na mjesto direktora fonda zdrastva.

Posmatrac
Posmatrac
23/02/2021•09:51 09:51

Sta god sistemski zakon odredjivao, Ustav je iznad i njegove odredbe su starije. Prema tome, Damjanovicu, vlada automatski prestaje da postoji ako ne donese budzet do 31 marta! Svako drukcije tumacenje je pokusaj politicke usluge ovoj vladi i krsenje Ustava.