Damjanović: Zdravstveni turizam Crne Gore ima veliki razvojni potencijal

Energija, poljoprivreda i zdravstveni turizam su prioritetne oblasti koje imaju izuzetan potencijal za ekonomski rast naše zemlje. Crna Gora prepoznata je kao Regionalni Green Hub sa visokim nivoom korišćenja i potencijala za obnovljive izvore nergije i mineralnih sirovina na principima kružne ekonomije i održive životne sredine, istakla je ministarka nauke Sanja Damjanović na konferenciji “Zeleni dani 2020”, u organizaciji Vlade Crne Gore, Privredne komore Crne Gore i UNDP, koja se održava se 29. i 30. juna.

Ministarka nauke ukazala je na značaj Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora kao prva država van EU usvojila prošle godine.

Ministarka je kazala da jačanje organske poljoprivrede i korišćenje savremenih tehnologija za tradicionalne poljoprivredne proizvode stavljaju organsku i autohtonu hranu na vrhu crnogorskih inovacijskih ciljeva.

Pored energije i održive poljoprivrede jedan od prioriteta je i zdravstveni turizam gdje Crna Gora ima veliki razvojni potencijal, zahvaljujući tradiciji, resursima ali i ljudskim kapacitetima.

Osim renomiranog instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu, koji ima sedamdesetogodišnju tradiciju iza sebe, ministarka je ukazala na značajnu ulogu drugih medicinskih kapaciteta kao što su bolnica “Meljine” u Herceg Novom, centri za liječenje u Risnu i Ulcinju koji predstavljaju veliki potencijal za prevenciju bolesti i rehabilitaciju.

Tokom svoje prezentacije osvrnula se na regionalni projekat SEEIIST koji je u liniji sa jednom od misija narednog okvirnog programa za nauku i inovacije (HorizonEurope), navodeći da “ovaj strateški projekat predstavlja prvu Zelenu infrastrukturu za kancer terapiju i istraživanje u oblasti biomedicine, koja danas predstavlja najmoderniji i najefikasniji metod liječenja velikog broja tumora”. Ovakav način tretiranja kancera primjenjuje 12 instituta u svijetu, a samo četiri na tlu Evrope.

“Ovo je jedinstvena prilika za naš region koju trebamo i moramo iskorititi, a ujedno i dodatna vrijednost Evropi s obzirom da se radi o tehnološki naprednijem dizajnu”, kazala je ministarka nauke dodajući da su “promjene i razvoj neophodni ovdje, sada i u svemu što radimo“.

U okviru prvog dana konferencije održane su dvije sesije, a ministarka nauke bila je učesnica drugog panela „Inovacije za budućnost“. Pored ministarke diskusiji su se pridružili i NJ.E. Alison Kemp, Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori i Viktor Simončić nezavisni ekolog. Panel je moderirao Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke – Srbija, dok je uvodnu prezentaciju održala Ana Trbović, članica Upravnog odbora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

Okupljeni su razgovarali o dinamici nastalih promjena podstaknute tehnološkim napretkom, ali i uticaju inovacija i ulaganja u ustraživanje i razvoj na konkurentnost i ekonomski rast zemlje.

Podsjećamo, cilj ove konferencije je da se tokom ovih dvodnevnih razgovora povežu pokretači promjena iz čitavog svijeta koji dijele strast prema stvaranju bolje i održivije budućnosti

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Vuković: Sportski objekti posluju po najvišim standardima

U ovim objektima odigravaju se najprestižniji događaji kada je u pitanju klupski, individualni i reprezentativni sport u...

Medicinska sestra iz vrtića Pčelica zaražena koronavirusom, djeca u...

Nakon izvršenog testiranja, u četvrtak oko 23 sata, potvrđeno je prisustvo virusa Covid 19 kod medicinske sestre...

Bolton: Predsjednici Srbije i Kosova željeli korekciju granica

Kako prenosi Gazeta ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom,...

Potresna scena iz Novog Pazara: Dijete prima infuziju ispred...

Društvene mreže prepune su komentara o ovoj fotografiji, na kojoj se jasno vidi da djevojčica prima infuziju,...

Stotine slonova umrlo u Africi

Niko ne zna zašto životinje umiru, a rezultati iz laboratorije neće doći još sedmicama.

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Slučaj koronavirusa u vrtiću “Pčelica”, zaražena vaspitačica

Prema nezvaničnim informacijama vaspitačica vrtića Pćelica - JPU “Ljubica Popović”, pozitivna je na COVID 19, zbog čega...

Svega 23 aktivna vojna lica potpisala pismo podrške SPC

Inače, inicijatori pisma podrške koje je ponuđeno profesionalnim vojnim licima na službi u Vojsci Crne Gore da potpišu,...

Ljekari kažu da temperatura nije najpouzdaniji simptom infekcije: Prije...

Budući da Covid 19 donosi i mnogo asimptomatskih slučajeva, provjera temperature nije pouzdan način, piše statnews.com. Na...

Istraga španske policije: Ubice Miloša Peruničica praćene i prije...

Kako piše španski portal marbellaconfidencial.es, u Barseloni su uhapšene tri osobe, dvi je su imale lažna hrvatska...

Komentari

avatar