Danas o prijedlogu da EPCG otkupi imovinu Željezare

Sastanak na kome bi trebalo da se odlučuje o predlogu da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) otkupi imovinu Željezare Nikšić biće održan danas u osam sati u zgradi Vlade, saznaje Televizija Crne Gore. Na sastanak sa predstavnicima EPCG najavljen je i dolazak predstavnika turske firme Toščelik.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari Nikšić tim povodom obratio se pismom premijeru Dritanu Abazoviću ukazujući na benefite koje bi EPCG imala ako bi otkupila imovinu Željezare.

Kažu da prilikom odlučivanja treba uzeti u obzir to da je još 2018. i 2019. ideja jednog od zaposlenih bila da se u krugu fabrike sagradi solarna elektrana i tako obezbijedi sopstveni izvor električne energije. Za to je kažu razrađen i projekat, a ideja se pokazala opravdanom.

– Pri današnjim cijenama električne energije na berzi povrat ove investicije u narednih najmanje 20 godina ubrala bi kompanija koja bi bila u vlasništvu EPCG. Postavlja se pitanje zašto država odnosno EPCG ne bi sagradila solarnu elektranu koja bi činila 1/5 proizvodnje termoelektrane Pljevlja kada za to postoje idealni uslovi i kada je sadašnji vlasnik upravo imao namjeru da zadrži imovinu fabrike nakon otpuštanja zaposlenih sa istim ciljem – kazali su zaposleni.

Kažu da bi u slučaju preuzimanja fabrike EPCG mogla da računa na brojne druge benefite.

Između ostalog tu navode proizvodnju kovanih legiranih čelika, korišćenje kapaciteta Radventa za interne potrebe fabrike i za pružanje usluga za potrebe tehničkog održavanja i remonta proizvodnih jedinica EPCG i za montažu solarnih panela na već započetim projektma u okviru EPCG.

Dodaju i da bi se opremanjem bivših proizvodnih hala u kratkom periodu obezbijedili uslovi za pokretanje velikog broja prerađivačkih kapaciteta EPCG.

Podsjećaju i da su stručnjaci iz Austrije i Italije prije par godina nudili opremu po principu ključ u ruke da su u prostorijama Željezare napravi centar za skladištenje podataka za potrebe lokalne samouprave, agencija, uprava i slično.

Pregovarački tim zaposlenih u Željezari izrazio je nadu da će prilikom donošenja odluke o sudbini Željezare uzeti u razmatranje navedene stavke i da će na sjutrašnjem sastanku biti odlučeno da se radnici Željezare vrate u proizvodne hale na obostrano zadovoljstvo i radnika i EPCG.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare