Izvor:Pobjeda

Danas počinje sanacija puta Mateševo – Ljevorečke Tuzi

Danas počinju radovi na sanaciji puta Mateševo-Ljevorečke Tuzi, rečeno je Pobjedi u Bemaksu.

” Što se tiče pristupnih puteva na petlji Smokovac, Bemaks izvodi ove radove kao podizvođač CRBC. Radovi su već uveliko u toku i do sada je već asfaltiran dio puteva na strani Zlatice, a kroz dva dana biće asfaltiran i drugi dio pristupnih puteva na zlatičkoj strani. Paralelno se izvode radovi i na pristupnim putevima na rogamskoj strani. Svi radovi će biti završeni u ugovorenom roku uz poštovanje važećih propisa i standarde za ovu vrstu posla”, kazao je za Pobjedu inžinjer Bemaksa Milo Muhadinović.

Ranije je podgorički gradonačelnik Ivan Vuković za kraj avgusta najavio rekonstrukciju puta Mateševo – Bioče. Radovi će se izvoditi na četiri sekcije puta – od mosta na Mateševu do petlje Mateševo (presvlačenje novim asfaltom – dužina 1,4 km); od petlje Mateševo do Tuzi Ljevorečkih (presvlačenje novim asfaltom – 9 km); od Tuzi Ljevorečkih do Lopata (presvlačenje novim asfaltom – 10 km) i od Lopata do Bioča (31 km – djelimično presvlačenje novim asfaltom i sanacija udarnih rupa).

Da je izgradnja pristupnih puteva na auto-putu obaveza CRBC-a, kazali su nam iz Ministarstva kapitalnih investicija i iz Bemaksa i dodali da su, prema dosadašnjem iskustvu i saradnji sa CRBC, uvjereni da će svi radovi, uključujući i ove za pristupne puteve, biti završeni u ugovorenom roku.

Na pitanje Pobjede koliko će koštati pristupni putevi, iz Ministarstva navode da će oni koji su obavezni CRBC biti realizovani u sklopu ugovorene vrijednosti radova za prioritetnu dionicu, da su ti radovi intenzivni, te da se očekuje da će biti završeni paralelno sa radovima na izgradnji auto-puta. Za određeni broj pristupnih puteva, kako nam je rečeno, nadležni su opštinski organi, a za izgradnju bulevara na Zlatici do kružnog toka na petlji Smokovac čeka se završetak postupaka eksproprijacije, za šta je nadležan Glavni grad.

Petlje

Prema DUP-u auto-puta Bar – Boljare definisane su četiri petlje – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo kojima se obezbjeđuje veza sa okruženjem i koje su u funkciji kontrolisanog pristupa auto-putu. Petlja Smokovac, koja se nalazi na početku dionice, vezivaće auto-put sa magistralnim putem M2 Podgorica – Kolašin kružnim tokom na Zlatici, povezivanjem sa Bulevarom Vilija Branta.

” Rekonstrukcija nedostajućeg dijela bulevara nije sastavni dio ugovora sa kineskom kompanijom CRBC. U skladu sa nadležnostima iz Zakona o putevima Uprava za saobraćaj u saradnji sa Glavnim gradom će pristupiti rekonstrukciji dijela magistrale, odnosno izgradiće nastavak Bulevara Vilija Branta, od završetka bulevara do kružnog toka na petlji Smokovac. Za ove radove je već izabran izvođač i nakon okončanja postupaka eksproprijacije, što je u nadležnosti Glavnog grada, pristupiće izgradnji bulevara, koji bi, prema ugovoru, trebalo da bude završen u roku od tri mjeseca”, navode iz MKI.

Za ovaj posao na tenderu je izabran Bemaks, koji je ponudio da ga uradi za 1,43 miliona eura. Od toga će Uprava za saobraćaj platiti 897,1 hiljadu, a Glavni grad 533,8 hiljada eura. Ovim projektom predviđeni su građevinski i zanatski radovi na trasi, atmosferskoj kanalizaciji, vodovodu, struji i rasvjeti.

Iz MKI navode da se veza auto-puta sa regionalnim putem Bioče – Mateševo – Kolašin ostvaruje preko lokalnog puta Pelev brijeg – Lutovo na petlji Pelev brijeg, na 16,5 km od početka dionice. Dio ovog lokalnog puta koji je bio pod uticajem auto-puta je rekonstruisan u sklopu osnovnog ugovora, a biće rekonstruisano još 420 m. Preostalih 800 m do regionalnog puta, u nadležnosti je, kako navode, lokalnih opštinskih ograna.

” Petlja Veruša se nalazi na oko 24 km od početka dionice i osim što će je koristiti lokalno stanovništvo, biće u funkciji valorizacije naselja Veruša kao turističke destinacije. Lokalnim putevima se ostvaruje veza sa regionalnim putem Bioče – Mateševo – Kolašin. Konačno rješenje ove veze je izgradnja prve faze novog regionalnog puta od petlje do naselja Veruša i dalje ka Gusinju, što će Uprava za saobraćaj uvrstiti u buduće planove izgradnje. U ovom trenutku, privremena veza će se ostvarivati preko postojeće lokalne putne mreže, čija je rekonstrukcija u nadležnosti lokalnih opštinskih organa”, objašnjavaju iz MKI.

Na samom kraju dionice nalazi se petlja Mateševo koja je veza sa regionalnim putem Bioče – Mateševo – Kolašin. Ugovorom je predviđena raskrsnica koja će biti veza sa regionalnim putem R13 u dužini od oko 300 m, kojom se obezbjeđuje konekcija auto-puta sa postojećim regionalnim putem u zoni ove petlje.

Danas će potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić obići gradilište na prioritetnoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa, a planiran je susret sa predstavnicima CRBC-a, Monteputa, podizvođača i nadzora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poznati svi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru

Iz grupe H su ranije danas prošli Portugal i Južna Koreja, dok su plasman u osminu finala...

EU obuku prošlo 1,1 hiljada ukrajinskih vojnika

On je tokom posjete kampu za obuku u Bržegu u Poljskoj kazao da je misija pokazala volju...

Bojović o izjavi Abazovića: Minhauzen i Ostap Bender dobili...

- Dok su ga delegati zblanuto slušali Abazović je na Kongresu "Zelenih Evrope" izjavio da su rezultati...

Skandalozno: Piksi nakon gola Srbije: J…m li im majku...

Dušan Vlahović je postigao pogodak koji im je donio prednost ali društvene mreže odmah je preplavio snimak...

Švajcarska ponovo poslala Srbiju kući, Kamerun na oproštaju pobijedio...

Kao na Mundijalu 2018, u odlučujućem meču za prolaz u osminu finala poraženi su od Švajcarske. ,,Sajdžije“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare