Dodatna podrška poljoprivrednim gazdinstvima za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka

U cilju daljeg unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje se proizvodi na crnogorskim farmama i bolje tržišne pozicije proizvođača mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je dodatni javni poziv za dodjelu sredstava bespovratne podrške za nabavku adekvatne opreme i higijenskih sredstava.

Javni poziv za unapređenje kvaliteta mlijeka koji je realizovan kroz Agrobudžet za 2018. godinu, u martu,zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, zatvoren je dvije sedmice nakon objavljivanja, zbog utroška sredstava opredijeljenih kroz ovaj poziv.

Stoga je Ministarstvo odlučilo da neiskorišćena sredstva iz IPARD like 2 projekta namijenjena jačanju prerade opredijeli za ovu namjenu.

Kroz objavljeni četvrti po redu IPARD like 2 javni poziv poljoprivrednim proizvođačima biće na raspolaganju 500.000 € za unapređenje higijenskih standarda na farmama, s ciljem da što više njih uspije da proizvede mlijeko ekstra klase, koje odgovara EU standardima. Time će biti u mogućnosti da ostvare pravo i na maksimalne premije za mlijeko, ostvare veću dodatu vrijednost i prihode.

Korisnici podrške ovog Javnog poziva su poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Korisnici su poljoprivredna gazdinstva koja se: bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama i/ili Prerađuju mlijeko i proizvode mlječne proizvode na sopstvenom gazdinstvu.

Minimalan iznos investicije je 1.000 € (sa PDV-om), a maksimalan 20.000 €.

Podrška se daje u iznosu od 50% od prihvatljivog troška investicije. Za mlade farmere bespovratna podrška je veća, do 55 odsto investicije, a za poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u planinskim područjima na nadmorskoj visini većoj od 600 metara podrška iznosi do 60 odsto. Ukoliko se mladi farmeri nalaze u takvim planinskim područjima dobiće podršku u iznosu od 65 odsto investicije.

Sve informacije o procedurama nabavki, kriterijumima prihvatljivosti, potrebnoj dokumentaciji, usaglašene su sa Evropskom unijom i Svjetskom bankom, i nalaze se u Operativnom priručniku za IPARD like 2.4 Javni poziv koji će poljoprivrednicima takođe biti dostupan na sajtu Ministarstva http://www.minpolj.gov.me/rubrike/IPARD_like_2.4/ 

Poljoprivredni proizvođači mogu aplicirati na ovaj poziv do 21. septembra 2018. godine.

Ovih dana počeće i info kampanja, odnosno radionice, na kojima će poljoprivredni proizvođači širom Crne Gore biti detaljno upoznati sa mogućnostima i uslovima za podršku.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare