Izvor:Dan

Dragan Brković od jula ne smije da siječe šumu u Pljevljima

Vektra Jakić, čiji je vlasnik Dragan Brković, 30. juna će izgubiti svaku mogućnost da vrši eksploataciju pljevaljskih šuma, jer nije poštovala ugovor koji je potpisala sa Ministarstvom poljoprivrede 17. aprila 2007. godine. Trenutno ova kompanija vrši sječu na lokacijama Maočnica, Ljubišnja i Voloder I“, a nakon 30. juna izgubiće i tu mogućnost, potvrđeno je za Dan iz Uprave za šume.

Kako je u izjavi za Dan saopštio direktor Uprave za šume Nusret Kalač, ugovor sa Vektrom Jakić je raskinut rješenjem od 24.maja 2019. godine, i dopunskim rješenjem od 22.oktobra 2019. godine, na koje je kompanija DOO Vektra Jakić uložila žalbu Ministarstvu poljoprivrede.

“Predmetna rješenja su potvrđena i postala su pravosnažna. Potom je kompanija DOO Vektra Jakić Pljevlja podnijela tužbu Privrednom sudu, kojom je osporila pomenuta rješenja o raskidu ugovora. Sud je donio privremenumjerurješenjem, kojim se privremeno obustavljaju rješenja o raskidu ugovora do okončanja sudskog postupka, a Upravi za šume se na laže da ovom koncesionaru bezuslovno omogući korišćenje šuma, na ugovorenom koncesionom području, shodno zaključenom ugovoru. Uprava za šume je omogućila DOO Vektra Jakić da zaduženu, posječenu bruto drvnu masu, prije započetog postupka raski da ugovora eksp loatiše iz šume u gazdinskim jedinicama Maočnica, Ljubišnja i Voloder II, što je dužan da završi do 30.juna 2020. godine”, kazao je Kalač.

Novih zaduženja shodno ugovoru nije bilo zbog toga što kompanija Vektra Jakić nije mogla da obezbijedi ugovorom precizirane uslove, a koji se odnose na obezbjeđivanje garancije za realizaciju ugovora, a istovremeno nije izvršila bitnu obavezu, koja se odnosi na izmirivanje dospjelog duga.

“Istovremeno, zaduženje za 2020. godinu ovaj koncesionar nije prihvatio, iako mu je bilo ponuđeno, zbog toga što osporava ugovorom jasno preciziranu koncesionu naknadu, koju je trebalo da plati za ugovorenu bruto drvnu masu”, rekao je Kalač.

Ističe da je ugovorena cijena po ugovoru po metru kubnom za četinare 13,50 eura a za lišćare šest eura.

“Dakle, kod nadležnih sudova po ovom osnovu u toku je više sudskih sporova, a ono što smatram bitnim, od momenta donošenja rješenja o raskidu ugovora, bez obzira na privremenu mjeru suda, nije bilo novih zaduženja ovog preduzeća, zbog toga što isto nije u mogućnosti da ispuni ugovorom jasno precizirane obaveze”, zaključio je Kalač.

Imajući u vidu gubitak prava na korišćenje koncesija na pljevaljske šume u 13 od ukupno 16 gazdinskih jedinica, teško je očekivati da se u fabrici Vektra Jakić obnovi proces proizvodnje.

U pomenutoj fabriciradnici su već odavno poslati kućama, a duguje im se od deset do 18 zarada.

Sve priče i pokušaji da drvoprerada bude obnovljena u ovoj fabrici u momentu kada su izgubljene koncesije nemaju više nikakvog izgleda na uspjeh.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

TRI MJESECA OD SAJBER NAPADA: Informacioni sistem još ne...

Sajber napad na vladinu infrastrukturu ogolio je slabosti sistema. Nemogućnost sprovođenja javnih nabavki usporila je mnogo toga...

Andrijevica: Uhapšen zbog nasilja nad bratom

“Osumnjičenom B.V. se stavlja na teret da je 4. decembra, oko 10.20 časova, primjenom grubog nasilja narušio...

Air Montenegro: Od naredne godine dodatni letovi za Prag,...

Letovi iz Tivta ka Pragu odvijaće se od maja i to četiri puta sedmično, dva puta više...

Stupilo na snagu ograničenje cijena ruske nafte i zabrana...

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim...

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare