EPCG u plusu, Aerodromi, CEDIS, Barska plovidba u minusu

Devet kompanija, koje posliju u okviru Ministarsta kapitalnih investicija, u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je pozitivno sa ostavrenim profitom od 26,4 miliona eura, dok je 11 kompanija imalo ukupni neto gubitak od 11,6 miliona eura, saopštila jedržavna sekretara u Ministarstu kapitalnih investicija Ana Tošanić Radunović.

On je na konferenciji za medije resornog Ministarstva gdje je i predstavljen Izvještaj za I kvartal 2021. o poslovanju privrednih društava u većinskom vlasništvu države iz nadležnosti tog resora kazala da je najveću dobit za pola godine ostvarila EPCG i ona iznosi 17,1 miliona eura.

Predstavnica Odjeljenja za korporativno upravljanje u tom Ministarstvu, Ana Tošanić Radunović, kazala je da su najveći dobitak ostvarile Elektroprivreda (EPCG) 17,1 milion eura, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 8,6 miliona eura, Montenput 238 hiljada eura, Marina Bar 179 hiljada i Luka Bar 94 hiljade eura.

“Najveći gubitak imali su Aerodromi Crne Gore od 3,7 miliona eura, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) dva miliona eura, Barska plovidba 1,6 miliona, To Montenegro 1,4 miliona eura i Montecargo 1,3 miliona eura”, rekla je Tošanić Radunović na konferenciji Ministarstva, na kojoj je predstavljen izvještaj o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu države za drugi kvartal.

Kad se posmatraju rezultati na nivou EBITDA, što je rezultat prije poreza, kamate i amortizacije, situacija je značajno bolja, odnosno 14 kompanija ostvarile su dobit od 65,6 miliona eura.

“Najuspješnija djelatnost je energetika i rudarstvo sa neto rezultatom od 23,6 miliona eura, a najlošije su poslovale vazdušne kompanije sa 5,1 miliona negativnim rezultatom“, precizirala je Tošanić Radunović.

U odnosu na prošlu godinu, prisutan je trend oporavka, pa je 12 kompanija poslovalo bolje, a sedam lošije. Sva društva su ostvarila bolji rezultat od 12,7 miliona eura ili 579 odsto.

“Primjetan je trend oporavka, pri čemu najlošije stoji pomorski saobraćaj koji je zabilježio lošije rezultate i u odnosu na prošlu godinu. Bolji rezultat jedino je imala Marina Bar, ali očekujemo da će njihovi rezultati biti bolji u drugoj polovini godine”, navela je Tošanić Radunović.

Ukupni troškovi zarade i naknade zarada u tih 20 preduzeća iznose 54 miliona eura , što je 0,5 odsto manje u odnosu na 2019. godinu ili dva odsto više u odnosu na prošlu.

U svim preduzećima je 6,73 hiljade zaposlenih, što je jedan odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Najveće prosječne zarade imaju Elektroprivreda Beograd 1,35 hiljada eura, koja ima dva zaposlena, zatim To Montenegro 1,22 hiljade eura, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) 1,04 hiljade eura, dok najniže zarade imaju željeznička preduzeća”, dodala je Tošanić Radunović.

Predstavnik Odjeljenja za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija, Milorad Milošević, kazao je da su za nešto više od osam mjeseci predali tužiocima 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela, od kojih se polovina odnosi na moguće zloupotrebe u željezničkim preduzećima.

On je precizirao da se po tri informacije odnose na Montecargo i Željezničku infrastrukturu (ŽICG), a ostalo na Barsku plovidbu, EPCG, Crnogorsku plovidbu i sumnjivi izvoz 2,6 hiljada tona rude boksita iz Nikšića.

“Nijesu ovo nikakve specijalne krivične prijave, niti uzimamo na sebe nešto što je u tuđoj nadležnosti. Mi postupamo tako što priklupljamo informacije, pogotovo kada vidimo potencijalno očigledne zloupotrebe”, objasnio je Milošević.

Odjeljenje je preventivno djelovalo i, prema njegovim riječima, zaustavilo tendere vrijedne od 100 hiljada do 20 miliona eura, u vezi kompanija u nadležnosti tog Vladinog resora, a u kojim su prepoznali diskriminatorski postavljene uslove.

“Bavili smo se sumnjivom kupovinom i otplatom crnogorskih brodova u Baru i Kotoru, sumnjivim ugovorom o isporuci struje Tosčeliku, partijskom zapošljavanjem na željeznici, pretovaranjem vagona Montecarga i sumnjivom dokumentacijom na tenderima vezano za ŽICG”, objasnio je Milošević.

On je kazao da su za devet prijava dobili potvrdu da su predmeti formirani i otvoreni izviđaji.

“Jedna prijava je odbijena tako što je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) proslijedilo informaciju Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću koje je potvrdilo prethodnu odluku prema nekoj ranijoj prijavi bivših radnika Rudnika boksita u stečaju, dok za dvije informacije nemamo nikakve odgovore”, rekao je Milošević.

On je kazao da se štete po ovim prijavama mjere desetinama miliona eura.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, je odgovarajući na pitanje u vezi sa završetkom radova na autoputu, kazao da nema velikih novosti, ali da je evidnetno da su građevinski radovi blizu završetka.

“U 13 sati imamo sastanak u Vladi kod premijera, kojem će prisustovati predstavnici China Road and Bridge Corporation (CRBC), Monteputa, naše direkcije i tehničke komisije, kako bi sa svih strana razmotrili trenutno stanje”, dodao je Bojanić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bjeloglavi supovi iz Španije pušteni u prirodu radi spasavanja...

Prema navodima organizacije "LIFE with Vultures CY", te velike ptice su iz Španije dopremljene prije oko godinu...

Bajdenova poruka naftašima: Ne podižite cijene uoči udara uragana

„Nemojte, ponavljam, nemojte ovo koristiti kao izgovor za povećanje cijena benzina ili za mešetarenje na račun američkog...

Mitrić: Za situacije gdje nema valjanog pravnog odgovora jedino...

Dodaje da se takođe, u tački 84 član 4, kaže da na prijedlog predsjednika republike, vlade ili...

Vojinović: Nerealno da se nastavnicima povećaju plate za 45...

Vojinović je gostujući u Otvorenom studiju na TV Volim Podgoricu kazao da će ući u pregovore sa...

NATO i EU tvrde da je curenje iz plinovoda...

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je da je o “sabotaži” u srijedu u Briselu razgovarao sa...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Građanin
Građanin
15/09/2021•15:37 15:37

E crni ministre.Iako si žestoko i pompezno najavio da u tvome resoru neće biti partijskih kadrova ,na sramotan način postavljaš partijski predlog SNP za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Čitava Crna Gora bruji da ste postavili kandidata koji je 10 godina na zavodu za zapošljavanje i koji za manje od dvije godine mora silom zakona u penziju. A mičete uspješnog direktora koji ima podršku Evrope. A još ako je tačno da se odričete mjesta u vrhu Evropske avijacije što bi bilo neoprostivo.Gdje je tu principijelnost i pošten odnos prema javnosti. Zašto si pogazio obećanja?