Izvor:Pobjeda

Hoće da CEDIS izvuku iz tržišne utakmice i vrate na državne jasle

U pokušaju da kompanije iz grupe Elektroprivrede izvuku iz tržišne utakmice i vrate u naručje državi i tako sakriju nesposobnost kadrova instalisanih u bordu i menadžmentu tih firmi, poslanici Demokrata i DF-a predložili su u decembru prošle godine izmjene zakona o energetici, na koje je Vlada glatko dala negativno mišljenje. Da nije, još bi dalje odmakla Crnu Goru od EU, od koje smo ionako podosta odmakli zahvaljujući ručnom radu Demokrata i DF-a.

Ovoga puta su poslanici Aleksa Bečić, Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Tamara Vujović, Albin Ćeman, Vladimir Martinović i Danilo Šaranović smatrali da treba ukinuti regulisanu cijenu za dozvoljene mrežne gubitke i omogućiti da CEDIS i CGES sami isplaniraju koliko gubitaka struje treba da im bude pokriveno regulisanom cijenom, a koliko će dokupiti po berzanskim cijenama. Podsjećamo da se cijena električne energije u Crnoj Gori više ne reguliše, osim za tehničke gubitke na mreži, a da su CEDIS i CGES obavezani da svake godine smanjuju te gubitke modernizacijom mreže i onemogućavanjem krađe struje.

Osim toga, predloženim izmjenama je traženo da Vlada donese odluku kojom će ograničiti cijene električne energije za pokrivanje gubitaka na mreži. Time bi iz igre izbacili Regulatornu agenciju za energetiku, koja je sastavni dio Energetske zajednice EU, a aktuelni zakon o energetici zabranjuje političarima da biraju i smjenjuju članove njenog odbora. Ovako, očekujući da zasjednu i u izvršnu vlast, nastoje da se osiguraju da samostalno i u tišini pokrivaju brljotine menadžmenta energetskih kompanija.

Iz Vlade su podsjetili da se iz prijedloga izmjena zakona ne vidi ko će predložiti cijenu struje za gubitke, niti koju će metodologiju koristiti, budući da nijesu propisani

kriterijumi, jer postojeći u aktuelnom zakonu su brisani ovim amandmanom. Ističu ako se dogodi da treba nadoknađivati novac proizvođaču (EPCG) zato što je ispod cijene prodao struju CEDIS-u i CGES-u na osnovu njihovih procjena, onda se radi o državnoj pomoći i treba pitati Agenciju za zaštitu konkurencije da li je ona dozvoljena u ovom slučaju. Odnosno da Vlada može da plaća struju EPCG i povlašćenim proizvođačima do tržišne cijene, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije.

Uz to, spornim prijedlogom izmjena zakona se ne određuje koja je to „ekstremno visoka cijena“ zbog koje država treba da iz para poreskih obveznika plaća razliku između nje i, opet neutvrđene, cijene koja je prihvatljiva CEDIS-u i CGES-u. Osim toga, na taj se način onemogućava ne samo EPCG, već i povlašćenim proizvođačima da izađu na tržište sa svojom strujom.

Takav zahtjev je posebno čudan kad se zna da je CEDIS povukao zahtjev da mu se odobrenih 18 hiljada megavatsati za pokrivanje trehničkih gubitaka na mreži poveća sa 52 na 119 eura i na taj način se odrekao dobrog dijela regulisanog prihoda.

Državna pomoć
Vlada je podsjetila poslanike Demokrata i DF-a da je obavezna da o poremećaju na tržištu preduzetim mjerama bez odlaganja obavještava nadležni organ Energetske zajednice.

Vlada još nije obavijestila javnost kako su iz Energetske zajednice reagovali na činjenicu da se CEDIS odrekao milion eura prihoda, povlačeći zahtjev za određivanje nove regulisane cijene 18.420 dozvoljenih MWh tehničkih gubitaka na mreži. I još su taj zahtjev pokrili populističkom pričom kako neće da opterete građane poskupljenjem struje, jer su, zaboga, cijelu energetsku krizu sami iznijeli na svojim plećima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Albanski državljanin osumnjičen za dvije provale u Pašinoj džamiji

Kako su dodali, osumnjičenom se na teret stavljaju dva krivična djela teška krađa u pokušaju.

Milatović: Najbolji mogući odnosi sa Srbijom u interesu svih

Ističe da mu znači podrška svih učesnika na izborima pred drugi krug predsjedničke trke, uz napomenu da...

(VIDEO) Jevrejski ekstremisti upali u Grčku pravoslavnu crkvu u...

Bilal Abu Nab, prodavač koji radi u blizini crkve, rekao je za AFP da su napad počinila...

Zenka: Veliki broj naših glasača nije izašao u prvom...

“Nismo očekivali ovoliko glasova, ipak je ostvarena značajna brojka.Očekivali smo da dobijemo dovoljno glasova da naš kandidat...

Crnogorski penzioneri uputili skoro 90.000 eura pomoći Turskoj i...

Fond PIO je nakon što su dostavljeni potpisane odluke svih mjesnih i opštinskih udruženja penzionera donio odluku...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare