Jačanjem međusobnog poverenja i standarda region se približava članstvu u Evropskoj uniji

U regionu smo svi na istom zadatku, a to je stvaranje što boljih uslova za građane, kroz stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima i standardima EU. Ovo vodi region približavaju i članstvu i tržištu Unije.

 Rad na izgradnji međusobnog povjerenja i znanja je ključni preduslov za uspješnu regionalnu integraciju, bez koje je nezamisliva integracija u Evropsku uniju. Saradnja u oblastima zdravlja bilja i bezbjednosti hrane je jedan od bitnih segmenata koji će doprinijeti ovom cilju, kroz doprinos izgradnji funkcionalnog regionalnog tržišta. Ovo je ocijenjeno na regionalnom skupu o jačanju saradnje u oblastima zdravlja bilja i bezbjednosti hrane u Budvi, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako su naveli, skup je održan pod pokroviteljstvom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Evropske unije i Vlade Njemačke, i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore.

Događaj je otvorio crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, koji je ocijenio da su ovakvi skupovi najbolji način da učimo jedni od drugih, da kroz zajednička iskustva i dogovore dođemo do najboljih rješenja i ojačamo regionalnu saradnju po pitanju zdravlja bilja i kontrole bezbjednosti hrane.

„Godine iza nas su nam jasno pokazale da je pitanje hrane jedno od najvitalnijih i najznačajnih u svijetu, kako po pitanju proste egzistencije čovječanstva, egzistencije ljudi koji proizvode hranu a isto tako i kao jedno od najvitalnijih bezbjednosnih pitanja. Bezbjednost hrane i snadbjevenost tržišta jedno je od ključnih uslova za bezbjednost jedne zemlje“, naglasio je Stijović.

„Svi zajedno moramo dati još veći doprinos da protok bude u skladu sa najvišim standardima zdravlja i bezbjednosti. Na ovaj način sve što napravimo i proizvedemo biće prepoznato i dobro prihvaćeno i svijetu, a to će dosvesti do rasta konkurentnosti i unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Želimo da stvorimo uslove za sve proizvođače da dostignu standard kvaliteta. Želimo da osnažimo institucije da se postigne najviši stepen kontrole i bezbjednosti“, zaključio je ministar.

Zamjenica šefa Direkcije za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan, u Generalnom direktoratu Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Alesandra Viezer  je naglasila da eliminisanje trgovinskih barijera direktno poboljšava živote preduzeća i građana. Uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta je ključni korak za Zapadni Balkan da ostvari svoj puni ekonomski potencijal.

Kako su naveli, Viezer je takođe ponovila da je zajedničko regionalno tržište odskočna daska za zapadni Balkan ka jedinstvenom tržištu EU. Evropska komisija je 2020. godine pokrenula Ekonomski i investicioni plan (EIP) za zapadni Balkan kako bi podstakla ekonomski razvoj regiona i podržala ga na njihovom putu ka EU.

„Regionalna ekonomska integracija je od suštinskog značaja da bi se iskoristile sve prednosti Ekonomskog i investicionog plana. Konkretne inicijative poput ovih doprinose našim zajedničkim ciljevima i podržavaju privrede ne samo u njihovim naporima da njeguju sve dublju i inkluzivnu regionalnu ekonomsku saradnju, već i na njihovom putu ka Evropskoj uniji“, naglasila je ona.

Iz CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević je ocijenila da će CEFTA Odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem podržati povećanje trgovine ne samo u regionu, već i sa EU pošto je u potpunosti usklađena sa pravnim tekovinama EU.

Menadžerka projekta u GIZ-u Tanja Bošković (Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu) je ocijenila da su regionalni sastanci uvijek dobra prilika za identifikovanje zajedničkih izazova i konkretnih odgovora na njih, kroz dogovore u pravcu što bolje i efikasnije koordinacije i razmjene informacija između nadležnih institucija. Ona je naglasila da je oblast zaštite bilja i bezbjednosti hrane jedna od najzahtjevnijih oblasti kontrole i nadzora.

“Primjena kontrola je svakako neophodna i opravdana, ali ono što mi nastojimo da postignemo je da unapredimo primjenu ciljanih kontrola zasnovanih na riziku duž cijelog lanca i samim tim da minimiziramo ili eliminišemo kontrole za sigurnu i bezbjednu robu“, naglasila je ona.

Napominje, kako bi se uspostavili što efikasniji sistemi kontrola “potrebni su zajednički napori svih učesnica”.

“Ovo podrazumijeva harmonizaciju propisa strane izvoznice sa zahtjevima strane uvoznice, odnosno obije sa EU propisima i standardima”, navedeno je u saopštenju.

Ti propisi upravo insistiraju na kontrolama baziranim na nivou rizika, kako navodi,  planiranju kontrola na osnovu rezultata prethodnih kontrola, efikasnosti i transparentnosti samih procesa kontrola, uz prenošenje značajnog dijela odgovornosti na privredne subjekte.

“To su okosnice EU sistema zaštite bilja i bezbjednosti hrane. Stoga je integracija regionalnog tržišta kompatibilan proces sa integracijom u EU, to su dvije strane jednog novčića i kao takve su neodvojivi procesi”, dodala je Bošković.

“Najveći doprinos ovakvih sastanaka je upravo u podizanju nivoa međusobnog povjerenja i znanja, kao i odgovornosti i kvaliteta rada svih nadležnih institucija. Ovo vodi ka čvršćem uspostavljanju preventivnog pristupa kontroli rizika i većoj spremnosti da se regionalno tržište odbrani od postojećih i budućih izazova vezanih za zaštitu bilja i bezbjednost hrane”, zaključila je ona.

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore Vladimir Đaković je ocijenio da Odluka za olakšavanje trgovine voćem i povrćem ima veliki značaj jer veliki dio trgovine u CEFTA-i predstavlja upravo trgovina voćem i povrćem.

“Podsjetio je da su sve učesnice u prometu voćem i povrćem ovom odlukom željele da podrže privredni rast cijelog regiona, smanje vrijeme za ulazak proizvoda na tržište, pojednostave kontrole i da brže dopreme voće i povrće do kupaca”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku su, pored crnogorskih predstavnika učestvovali i predstavnici institucija zaduženih za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u CEFTA regionu: Tana KikaBlendar SkenderiGoran PerkovićSlađana Lukić i Aneta LambevskaRadu Mustetata.

“Oni su razmatrali zajedničke izazove koji se odnose na regionalne prioritete u oblastima zdravlja bilja i bezbjednosti hrane sa ekspertskim timovima koji su uključeni u implementaciju regionalnih odluka. Na sastanku su usaglašene i smjernice za dalje unapređenje saradnje kako bi se omogućio što efikasniji protok robe u regionu. Posebna pažnja je posvećena harmonizaciji propisa, mjera i saradnje graničnih agencija usmeravajući zemlje regiona ka članstvu u EU”, stoji u saopštenju.

Ovaj sastanak na visokom nivou je organizovan u okviru projekta “Podrška regionalnog ekonomskoj integraciji“, koji ima za cilj da pruži podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da dalje prodube regionalnu ekonomsku integraciju i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare