Izvor:Klix.ba

Kako će se nedolazak ruskih turista odraziti na sezonu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji

Nekada sveprisutni natpisi na ruskom jeziku duž živopisne crnogorske obale Jadrana gotovo su nestali jer rat u Ukrajini i sankcije Rusiji drže turiste iz tih zemalja podalje od jedne od njihovih omiljenih destinacija.

Odmarališta na Jadranu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, članice NATO-a koje su se pridružile međunarodnim sankcijama protiv Rusije, osjećaju njihovo odsustvo, zadajući udarac njihovim ekonomijama.

Sankcije uključuju zabranu komercijalnih letova iz Rusije, blokiranje ruskih banaka iz međunarodnih platnih sistema što otežava Rusima pristup gotovini u inostranstvu i zapljenu nekih nekretnina i jahti koje pripadaju ruskim oligarsima.

U crnogorskom ljetovalištu Bečići, Žarko Radulović, hotelijer, rekao je Reutersu da će ove godine biti malo turista iz ove dvije zemlje, iako hiljade Rusa i Ukrajinaca koji su pobjegli od rata iznajmljuju stanove na duži period.

Međutim, hotelijeri kažu da ih nema dovoljno da nadoknade 380.000 Rusa koji su posjetili Crnu Goru 2019. godine, a i troše daleko manje od turista.

Neki ruski turisti bi mogli da dođu preko Istanbula i Beograda, aerodroma koji su i dalje otvoreni za letove iz Rusije, rekao je Radulović i dodao da se nada da će posjetioci iz Zapadne i Centralne Evrope, Izraela, pa čak i Saudijske Arabije nadoknaditi nedostatak. Turizam tipično čini oko 20 posto crnogorske privrede.

Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila prognozu ekonomskog rasta Crne Gore za 2022. godinu na 3,6 posto sa prethodnih 5,9 posto, zbog efekata invazije.

Takođe je smanjila prognozu rasta za zapadni Balkan, koji čine Crna Gora, Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, na 3,1 posto, sa 4,1 posto u januaru. Šest ekonomija poraslo je 7,4 posto u 2021. nakon kontrakcije od 3,2 posto u 2020.

U prošloj godini prije pandemije susjedna Hrvatska imala je ukupno 154.000 ruskih i 139.000 ukrajinskih gostiju. U 2021. godini, prema zvaničnim podacima, posjetilo ju je oko 145.000 turista iz svake od ove dvije zemlje.

U januaru i februaru ove godine Hrvatsku je posjetilo 12.000 Rusa, ali je tokom marta, aprila i prve polovine maja došlo samo oko 4.500, što je daleko manje nego inače.

U Albaniji, gdje je turistički sektor nestrpljiv da se oporavi od posljedica pandemije, bile su velike nade da će 2022. biti godina procvata. Ali rat u Ukrajini prijeti da to poremeti, rekao je Aurenc Hima, hotelijer iz primorskog ljetovališta Drač.

Imali smo mnogo rezervacija od Rusa i Ukrajinaca, ali su otkazane, rekao je on.

Kliton Gerdžani, predsednik Udruženja turoperatora i turističkih agencija, rekao je da je rat u Ukrajini uznemirio i potencijalne turiste iz baltičkih i skandinavskih zemalja, kao i Poljske i Nemačke.

“Ove zemlje oklijevaju da rezervišu hotele u Albaniji. Možda će turisti ovih zemalja čekati do posljednjeg trenutka… u zavisnosti od toka rata.”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

Premijer okom, tužilaštvo skokom

– A obruč oko tih ljudi se steže što povećava njihovu nervozu i mislim da će kulminirati...

Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ komunicirao sa „škaljarcima“

,,ODBRANA“ TUŽILAŠTVA U saopštenju SDT-a, koje je potpisao specijalni tužilac Miroslav Turković, ustvrdili su...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare