Keković Milatoviću: Riješite status zaposlenih sa nesigurnim ugovorima u Upravi za katastar i imovinu

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković uputio je dopis ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću u kojem USSCG izražava zabrinutost zbog navoda određenog broja zaposlenih u Upravi za katastar i državnu imovinu koje kažu da imaju nesigurne ugovore.

Pozvao je Milatovića da “preduzme konkretne aktivnosti na planu rješavanja statusa koleginica angažovanih na poslovima održavanja higijene u Upravi”.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) izražava zabrinutost sve češćim navodima koje dobija od svog članstva, ali i zainteresovanih građana/ki, u vezi sa radnim statusom značajnog broja lica angažovanih u državnim organima. Poslednje obraćanje koje je USSCG dostavljeno potpisano je od strane 73 koleginice (spisak sa potpisima dostavljen je USSCG) radno angažovane u Upravi za katastar i državnu imovinu (Uprava) od kojih većina radi i duže od deset godina po nekoj vrsti nesigurnih ugovora poput: ugovora o privremenim i povremenim poslovima, agencijskih ugovora ili, što je najčešće slučaj, ugovora o djelu. Većina koleginica koje su nam se obratile angažovana je na puno radno vrijeme (40 časova nedjeljno), dok ostale imaju nepuno radno vrijeme. Iako obavljaju poslove za kojima Uprava kao poslodavac ima kontinuiranu i permanentnu potrebu, što dokazuje i dužina trajanja njihovog angažmana, ipak, Uprava u konkretnom slučaju godinama unazad čak i ne pokušava da iznađe način da obezbijedi uslove za dostojanstven rad, a samim tim i život, pomenutim koleginicama. Angažovanje koleginica po naprijed navedenim, prekarnim ugovorima, dovodi iste u situaciju da godinama žive u neizvjesnosti da li će njihovi (pa i takvi) ugovori biti produženi (nerijetko su potpisani na svega 30 dana) i dodatno im onemogućava da ostvare neka od osnovnih prava iz radnog odnosa poput uvećanja zarade, uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u punom iznosu, prava na godišnji odmor, pravo na naknadu zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad, prava na kreditno zaduživanje i dr”, pojašnjava Keković.

Svjesna ovog problema, USSCG se, kako je kazao, još od 2014. godine zalaže za njegovo razrješenje, čemu svjedoče, podsjećaju, njihova obraćanja tadašnjoj Upravi za imovinu, te zahtjevi za postupanje upućeni Upravnoj inspekciji i javno problematizovanje istog.

“Do sada, međutim, nije postojala volja da se pristupi rješavanju ovog problema i stvaranju dostojanstvenih uslova za rad dijela zaposlenih u državnim organima. Danas, kada Vlada Crne Gore ističe da će 2022. godina biti godina socijalne pravde, smatramo neophodnim i nužnim da se ovoj problematici pristupi što ozbiljnije i što hitnije. U svijetlu implementacije programa “Evropa sad”, te namjere poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i građana i stvaranja jednakosti, Vlada Crne Gore ne smije zaboraviti lica koja su, poput naprijed navedenih koleginica, nejednake u svojim pravima. Neprihvatljivo je da upravo država kao najveći poslodavac bilježi neke od najdrastičnijih primjera nepoštovanja zakonskih rješenja i primjera nedostojanstvenog rada. Stoga, stvarna, a ne deklarativna, riješenost i odlučnost Vlade Crne Gore da stane na put ovakvim i sličnim nepravilnostima biće primjer za poslodavce u privatnom sektoru da slijede takve primjere”, istakao je Keković.

Saopštili su da je njihova zabrinutost potkrijepljena i Izvještajem Državne revizorske institucije iz 2019. godine.

“Naša zabrinutost, osim gotovo svakodnevnih prijava nepravilnosti od strane članstva i građana/ki, potkrijepljena je i Izvještajem Državne revizorske institucije iz 2019. godine, odnosno revizijom uspjeha pod nazivom “Uspješnost upravljanja ugovorima o djelu, ugovorima o dopunskom radu, ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u organima državne uprave”, broj 40116/20-024-196/13 od 11.06.2020. godine. Naime, ovom revizijom koja sadrži zabrinjavajuće podatke, zaključeno je da upravljanje naprijed navedenim vrstama ugovora u organima državne uprave “nije dovoljno uspješno”, te su konstatovane brojne anomalije, prvenstveno da se ovakvi ugovori zaključuju na sistematizovanim radnim mjestima”, dodaje on.

Keković kaže da očekuju od Milatovića da “preduzme konkretne aktivnosti na planu rješavanja statusa koleginica angažovanih na poslovima održavanja higijene u Upravi”.

“I svih drugih kolega/ca koji su na sličan način angažovani u drugim državnim organima, tako što ćete im omogućiti zaposlenje po ugovorima o radu na neodređeno vrijeme. Takođe, očekujemo da na prvom narednom sastanku Koordinacionog tijela za praćenje programa “Evropa sad” dobijemo informaciju o aktivnostima koje je Vlada preduzela ili će preduzeti po ovom pitanju”, zaključuje Keković.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare