Kraj za KAP i Željezaru, ako opet ne promijene zakon

Agencija za zaštitu životne sredine odbila je izda integrisanu dozvolu za rad (IPPC) Toščeliku, a tu dozvolu nije dobio ni Kombinat aluminijuma pa će se ta dva postrojenja zatvoriti ukoliko nadležni opet ne promijene Zakon o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. Vlada je prije desetak dana preporučila Agenciji da izda uslovnu IPPC dozvolu Tesmofelektrani, ali je evidetirano da do 1.januara 2018. godine ne može biti ispošptovan zakonski rok izdavanja za druge dvije kompanije, pišu “Vijesti”.

 

Bez integrisane dozvole, nije moguć rad preduzeća lcoja su veliki zagađivači životne sredine.

Zakonom iz 2005. godine, predviđeno je da su operateri postrojenja i aktivnosti za koje se izdaje integrisana dozvola dužni da je pribave najkasnije do 1. januara 2015.

Ministarstvo održivog razvoja predložilo je izmjene zakona, kada se vidjelo da dozvolu ne mogu dobiti čelik i tražilo produženje roka.

Prvobitno je predlagano da rok bude produžen do 1. januara 2020. ali je zbog protivljenja poslanika i dijela NVO sektora ostavljeno vremena do 2018.

Dodjela IPPC dozvola jedan je i od uslova u pregovorima za ulazak u Evropsku uniju, a Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija još ranije je tražilo od Evropske komisije odlaganje primjene IPPC direktive.

IPPC jedna je od ključnih direktiva EU u oblasti zaštite životne sredine i njome je predviđeno da operateri industrijskih postrojenja moraju pokazati da sistemski primjenjuju najbolje dostupne (BAT) tehnike radi sprečavanja i nadzora zagađenja.U državama EU na snazi je od 1999. godine.

U obrazloženju odluke o odbijanju zahtjeva Toščelika za izdavanje integrisane dozvole za rad postrojenja Čeličane, Kovačnice i Energane, piše da je utvrđeno da “Toščelik Nikšić Steel nije dostavio dokumentaciju u skladu sa Pravilnikom o sadržini, obliku i načinu popunjavanja zahtjeva za izdavanje integrisane dozvole kao ni članovima 7 i 8 Zakona”, koji predviđaju detaljan opis rada preduzeća.

Preporuku o odobrenju dozvole za Termoelektranu Vlada je donijela na osnovu odluka Savjeta ministara Energetske zajednice u odnosu na primjenu Zakona.

“Savjet ministara Energetske zajednice odobrio je u oktobru prošle godine za TE Pljevlja zahtjev za režim rada koji podrazumijeva rad TE sa postojećim emisijama u vazduh pod uslovom da postrojenje od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. godine radi sa ograničenjem broja radnih sati, odnosno da utroši 20.000 sati u tom periodu”, pojašnjeno je u informaciji Vlade.

U istom tekstu navodi se da pravila Energetske zajednice omogućavaju da postojeća postrojenja velikih ložišta, koja su počela sa radom prije 1. jula 1992. godine, mogu biti izuzeta od ograničenja vrijednosti emisija, ukoliko operater postrojenja dostavi Sekretarijatu Energetske zajednice Deklaraciju o režimu rada.

Nakon isteka tih sati rada, TE Pljevlja može nastaviti sa radom, ukoliko postigne granične vrijednosti emisija.

U Informaciji, koju je razmatrala Vlada, kaže se da je Savjet ministara 24. oktobra 2013. godine usvojio odluku o sprovođei Direktive o ogranicenju emisije određenih za gađivača u vazduhu iz postrojenja velikih ložišta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare