Izvor:Pobjeda

Krajem godine počinje trgovina na crnogorskoj berzi struje

Crnogorska berza električne energije je trenutno u finalnoj fazi pregovora sa potencijalnim strateškim partnerom norveškim Nord pulom (Nord Pool), koji bi trebalio uskoro da budu završeni. Time bi se stekli uslovi za implementaciju tog tržišta u Crnoj Gori do kraja godine, saopšteno je Pobjedi iz berze.

Portparolka berze Dragana Radulović navela je da će na taj način biti postavljeni preduslovi za povezivanje crnogorskog tržišta struje sa evropskim.

“Početak trgovine na berzi se očekuje krajem godine, što zavisi od tehničke implementacije sistema za operativni rad, kao i harmonizacije zakonodavnog i regulatornog aspekta. Trgovinu će moći da obavljaju svi koji zadovolje uslove”, kazala je Radulović Pobjedi.

Dodala je da je naše tržište električne energije malo i puna likvidnost berze očekuje se povezivanjem sa regionalnim tržištima.

“Ali je to samo početak. Pravo tržište biće omogućeno realizacijom spajanja tržišta sa Italijom, čime bi se napravio prvi korak za spajanje našeg tržišta sa evropskim”, istakla je Radulović. Prema njenim riječima za Crnu Goru, koja je za sada operativna samo na tri energetske granice (uslijed svoje geografske pozicije), četvrta granica ka Italiji spajanjem tržišta bi dala ogromne mogućnosti za dalji plasman ili nabavku energije.

“U toj situaciji tržište postaje apsolutno konkurentno i nema prepreka za trgovinu u cijeloj Evropi posredstvom naše berze, a uređenje sistema je takvo da je cijena transparentna i dostupna svima na uvid”, istakla je Radulović.

Navela je da početak rada podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije podstiče razvoj regionalnog tržišta električne energije.

“Naš cilj je stvaranje novih poslovnih mogućnosti svim učesnicima na tržištu, bolja efikasnost, konkurentnije cijene, veća sigurnost, kvalitet i standard usluga”, poručila je Radulović.

Podsjetila je da su Elektroprivreda, Crnogorski operator tržišta električne energije i Crnogorski elektroprenosni sistem potpisali u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Berza je prošle godine završila selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Odabran je norveški Nord pul kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori. Saradnja sa norveškom kompanijom uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Prema njenim riječima osnivanje berze podstiče razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije.

“Tržište će biti anonimno, niko neće znati s kim trguje pa tako neće moći ni da utiče na cijenu koja će, u svakom datom trenutku, biti realna”, objasnila je Radulović.

Izvještavanje o trgovanim količinama biće svakodnevno, a na berzi će struju moći da nabave postojeći i budući snabdjevači, koji će moći da kupuju od satnih količina energije do godišnjih profila.

“Korist za potrošače bi trebalo da se osjeti u mogućnosti koja bi se otvorila snabdijevačima da na još povoljniji način nabavljaju energiju. Spajanje tržišta bi otvorilo i opcije pojavljivanja drugih snabdijevača na sceni”, rekla je Radulović.

Podsjetila je da je hrvatsko tržište doživjelo poslovni bum povezivanjem sa slovenačkim i time sa internim evropskim tržištem.

“Opcije koje se otvaraju tada su gotovo neograničene, jer u jednoj situaciji možete kupiti energiju u Portugalu, a već u sljedećem satu je možda prodajete u Norveškoj”, pojasnila je Radulović.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Vlada da povede otvoren dijalog sa SPC

Pompeo je, odgovarajući na pismo Arhiepiskopa Elpidoforua, predsjednika Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u NJujorku, poručio...

Rudari u snijegu spremaju zamku za šampiona, Petrovac na...

Lider Budućnost gostuje Petrovcu, a šampion Sutjeska Rudaru - "nebeskoplavi" igraju dobar fudbal i spremili su zamku...

Da igrači partije iz reprezentacija prenesu na finiš sezone...

Košarkaše Budućnost Volija u ponedjeljak očekuje crnogorski derbi sa Mornarom (18h) u "Morači" nakon kojeg bi mogli...

Fijalka: Vidi se da SPC sprovodi i pomaže odluke...

Ističe da u Ukrajini veoma paze da se neko ne umiješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

Ministarstvo poručilo Vučiću: Srbi u Crnoj Gori nijesu manjina...

Ministarstvo ljudskih i manjinskih parava, saopštilo je, reagujući na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija traži...

NAJČITANIJE

Porodica pokojnog Andrije Gazivode objavila snimke policajaca koji spavaju...

Oni su postavili fotografije pripadnika policije koji, kako navode Gazivode, spavaju na radnom...

Nema više odugovlačenja u plaćanju kazni: Novim servisom Policija...

Zahvaljujući saradnji sa nadležnima iz Centralne banke i Info...

Bar: Rasvjetljen pokušaj ubistva, traga se za Podgoričaninom

Policija je u Baru podnijela krivičnu prijavu protiv B.J. (35) iz Podgorice zbog sumnje da je 17....

Evo ko su Crnogorci uhapšeni sa 5,7 tona kokaina...

Prema podacima do kojih je došao Kurir, uhapšeni su Dragoljub Živković sa Cetinja,...

Pokušaj ubistva Krstovića u Zeti: Uhapšen Vidoje Stanišić

Ranije je, takođe zbog umiješanosti u pokušaj ubistva Krstovića, uhapšen Dragiša Bulatović (25). Navodno, on se sumnjiči...

Komentari

avatar