MANS: Za dvije sedmice bez kriterijuma podijelili 130.000 eura pomoći

Iz budžetske rezerve isplaćeno je dodatnih 70.000 eura za razne pomoći fizičkim licima, pa je za samo dvije sedmice septembra po ovom osnovu iz budžeta utrošeno oko 130.000 eura, istakli su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). 

Od toga je, kako su naveli iz ove nevladine organizacije, najmanje 90.000  eura, u toku izborne kampanje, podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

”Poslednji dostupni podaci pokazuju da je u periodu od 19. do 25. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve isplaćena pomoć za 159 fizičkih lica u ukupnom iznosu od više od 70.000 eura. Pomoć je isplaćivana na osnovu Odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve koje je potpisivao  ministar finansija Aleksandar Damjanović”, navedeno je u saopštenju.

MANS je ranije objavio da je od 12. do 18. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve za 118 osoba isplaćeno 59.000 eura.

”Podaci pokazuju da je za dvije nedjelje septembra najviše novca podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju izbori. Tako je u Podgorici podijeljeno oko 47.000 eura za 100 osoba, u Rožajama 23.000 eura za 45 osoba, u Baru 6.000 eura za 13 osoba. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je 16.000  eura za 34 osobe”, precizirali su iz MANS-a.

Međutim, kako dodaju, skoro 23.000 eura je isplaćeno za 53 osobe za koje nije navedeno iz kojih opština dolaze, pa je vjerovatno ukupan iznos sredstava podijeljenih u opštinama gdje se održavaju izbori i veći.

”Odluke o dodjeli tih sredstava donose se bez bilo kakvih kriterijuma, na osnovu Pravilnika koji je usvojen prije više od deset godina. Masovna dodjela pomoći iz budžetske rezerve u predizbornom periodu je bila karakteristika prethodne vlasti, ali je očigledno da je i nova preuzela potpuno istu praksu, iako su je ranije i sami kritikovali. Zbog toga pozdravljamo odluku Skupštine da do kraja godine zabrani da se budžetska rezerva koristi za isplatu pomoći pojedincima”, kazali su iz MANS-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikolić: Tužilaštvo po nalogu Dritana Abazovića krenulo u politički...

Nikolić ističe da tužilaštvo koje nije u stanju da obezbijedi izborni proces na jednom biračkom mjestu i...

SDT traži skidanje imuniteta za Boškovića, Brajovića, Šehovića, Sekulić...

Kako saznaje Portal Standard, SDT je tražio skidanje imuniteta jer je protiv tih poslanika formiran krivični predmet...

Đukanović: Možda možemo glasati za jednog sudiju Ustavnog suda

Podsjetio je da je primarna ponuda DPS-a bila da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak...

Milena Raičević i Arso Milić sportisti Podgorice, Bojana Popović...

Titulu najboljeg kluba nosi Džiju džicu klub Feniks, dok je najbolji trener Bojana Popović, strateg Ženskog rukometnog...

Đukanović nakon Samita u Tirani: EU neće nipošto tolerisati...

On je rekao da je potpisana zajednička deklaracija kao i da su joj se sve zemlje regiona...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare