Izvor:Pobjeda

Medojević predložen u bord Prve banke, iako se protiv njega vodi postupak za pranje para

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) predložio je danas jednog od lidera DF-a Nebojšu Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke, nakon što je Centralna banka (CBCG) odbila da na to mjesto postavi Janka Milatovića, zbog nedostatka stručnih kvalifikacija.

Nejasno je na osnovu čega je bord EPCG predložio Medojevića da kontroliše poslovanje Prve banke, u kojoj EPCG ima 19,75 odsto udjela, budući da ni on nema potrebne kvalifikacije za tu poziciju.

“Shodno izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Prva banka sada nalazi i indicijama da je novac iz nje povučen, za EPCG je od krucijalne važnosti da predstavnik u Odboru direktora bude jedan od najboljih i najiskusnijih stručnjaka na polju finansijskih mahinacija u zemlji Nebojša Medojević”, saopšteno je iz EPCG.

Foto: Pobjeda

Šta kaže zakon

Zakon o bankama propisuje da član odbora direktora može biti samo lice koje ima visoko obrazovanje, priznati lični ugled i stručne kvalifikacije, profesionalnu sposobnost i iskustvo za upravljanje bankom.

Odluka o bližim uslovima koje mora da ispunjava član odbora direktora banke, koju je utvrdila CBCG, propisuje da kandidat mora da ima najmanje tri godine na rukovodećim poslovima u banci ili četiri godine na rukovodećim pozicijama u privrednom društvu iz finansijskog sektora, odnosno najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u državnim organima ili privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora. To pod uslovom da nije bio smjenjivan ili da nadležni organi nijesu tražili njegovo razrješenje.

Medojević, po struci inženjer elektrotehnike, je od 1991. do 1999. godine radio kao menadžer za privatizaciju u Agenciji za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja. Nakon otkaza koji je dobio u Agenciji u aprilu 1999. Godine, postaje koordinator Centra za tranziciju u Podgorici, a 19. septembra 2002. osniva NVO Grupu za promjene koja u maju 2006. prerasta u političku partiju. U međuvremenu radi kao konsultant za privatizacije širom regiona.

Medojević je poslanik u Skupštini Crne Gore neprekidno od 2006. godine, kada je Pokret za promjene prvi put ušao u parlament.

Osim toga, sastavni dio Odluke je i upitnik koji kandidat mora da popuni, a koji pod rednim brojem XIII traži da se popuni Stavka o krivičnom postrupku, koji se eventualno void protiv kandidata. Kako se Medojević, protiv koga je u toku postupak za pranje novca, danas nije javljao na pozive Pobjede, nijesmo uspjeli saznati šta bi on napisao u ovoj rubrici.

Foto: Pobjeda

Funkciju bi obavljao volonterski

Iz EPCG su saopštili da bi Medojević, nakon izbora za člana Odbora direktora Prve banke, u saradnji sa domaćim i inostranim finansijskim ekspertima, odmah preduzeo sve aktivnosti u cilju dobijanja vjerodostojnih finansijskih bilansa i izvještaja te finansijske institucije.

“Nakon toga će preduzeti neophodne kontrolne mehanizme, koji obuhvataju i finansijsku forenziku, kako bismo objelodanili sve malverzacije Prve banke. Naglašavamo da je Medojević spreman da funkciju obavlja volonterski, odnosno bez nadoknade”, istakli su iz EPCG.

Oni su pozvali guvernera CBCG Radoja Žugića da ne opstruira utvrđivanje istine u vezi sa poslovanjem Prve banke, kako i sam ne bi ušao u zonu krivične odgovornosti.

Izbor Medojevića za kandidata za člana Odbora direktora Prve banke došla je nakon što je CBCG odbila da na to mjesto imenuje Janka Milatovića, koji je prethodno bio menadžer za svadbe i proslave u nikšićkom hotelu Onogošt. To je nova uprava EPCG, koju predvodi Medojevićev dojučerašnji koalicioni kolega Milutin Đukanović, doživjela kao opstrukciju vrhovne monetarne institucije, u cilju prikrivanja poslovanja Prve banke.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare