Milatović i Spajić: Saradnja sa Grčkom – put do boljih ekonomskih prilika

Ministri ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja. Milojko Spajić, u okviru radne posjete Grčkoj danas su se sastali sa zvaničnicima i privrednicima Grčke, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Zadovoljstvo susretima istakao je ministar Spajić, naglašavajući da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose koji su osnov za snažniju ekonomsku saradnju.

„Veliko i značajno iskustvo Grčke biće korisno Crnoj Gori na putu ozdravljenja javnih finansija i ekonomskog oporavka. Sa ministrom finansija Christos Staikourasom razgovarao sam i o višedecenijskim problemima koji su državu doveli do ivice bankrota, ali koji su blagovremeno izbjegnuti. Saglasni smo da krizu treba iskoristiti za ubrzanje reformi jer to je jedini put da ovo ne bude privremena, već trajna pobjeda“

Ministar Milatović je iskoristio priliku da tokom sastanka sa ministrom turizma Grčke, Harisom Theoharisom istakne da ove dvije države imaju veliki prostor za saradnju u oblasti turizma imajući u vidu da ova privredna grana ima značajan udio u BDP-u ove dvije zemlje. “Kriza sa kojom su se suočile ove dvije turističke destinacije u protekloj godini, pokazala je značaj intenzivnije saradnje i koordinisanog pristupa za prevazilaženje iste”, kazao je on.

Ministar Theoharis najavio je početak turističke sezone za 14. maj, kao i pet linija odbrane u cilju olakšanog ulaska turista, kada će i našim građanima biti omogućen ulazak. Saglasili su se da obje zemlje očekuju besprekoran rad na zaštiti turista i građana, kao i na to da je zajednički moto „I zdravlje i ekonomija“.

Milatović i Spajić izrazili su podršku kandidaturi Grčke za izvršni odbor UNWTO, sigurni da će svojim iskustvom doprinijeti razvoju turizma u cijeloj Evropi.

Ministar za razvoj i investicije, Adonis Georgiadis dao je dobre primjere pomoći građanima koje je Vlada Grčke sprovela u toku prethodnog perioda, ali i najavio da se očekuje postepeno umanjenje doprinosa za porez i socijalno osiguranje. Na polju investicija Grčka se poprilično oslanja na podršku EU fondova što je još jedan od razloga našeg puta ka EU integracijama.

Milatović je izrazio zadovoljstvo zbog velike zainteresovanosti grčkih privrednika za razvojne projekte u Crnoj Gori.

Nakon toga, ministri su se sastali sa gospodinom Yannisom Retsosom, predsednikom Grčke konfederacije turizma (SETE) sa kojim su razmijenili mišljenja o zdravstvenim protokolima, epidemiološkoj situaciji i procesu imunizacije stanovništva, i konstatovali da se ista odvija zadovoljavajućom dinamikom.

„To je ujedno i pokazatelj riješenosti Crne Gore da predstojeća turistička sezona ispuniti naša očekivanja. Zaključili smo da je pandemija povezala naše zemlje i da će naša saradnja samo jačati s obzirom da je to još jedan preduslov za stabilizaciju ekonomskih prilika nakon krize“, kazao je Milatović.

Retsos je upoznao Milatovića sa trenutnom zdravstvenom situacijom u Grčkoj, te da Grčka u predstojećoj sezoni očekuje 50% prihoda iz 2019.godine. Na toj liniji dogovoren je i nastavak saradnje u cilju razmjene iskustava dvije države u pravcu daljeg razvijanja kvalitetnijeg turističkog proizvoda, a prvi korak tome je i najava sastanka turističkih udruženja ovih zemalja.

Nakon ovih sastanaka ministri Milatović i Spajić će večeras govoriti na Delfi ekonomskom forumu o značaju članstva Crne Gore u EU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Borović: Srbija da prestane da prijeti i omalovažava Crnu...

Borović je agenciji Beta kazao da se u Rezoluciji o Srebrenici, koju je prije dva dana usvojio...

TO Podgorice manifestacijom “Joga u prirodi” obilježava Međunarodni dan...

"Manifestacija se organizuje u saradnji sa NVO Art of Living sa kojom TO Podgorica sarađuje od 2013....

Petrović: Podrška i čestitke na hrabrosti Bogougodnicama

“U redu je da neko ne razumije koji je cilj okupljanja i koju su poruku sinoćnjim performansom...

Đukanović: Sve više svjedočimo da se podstiče devijantno ponašanje...

"Očekujem od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju počinioce jer su sigurnost i zaštita...

DPS Nikšić: Negiranjem genocida u Srebrenici Kovačević ponovo posramio...

Prema njihovim riječima Kovačević je bez imalo zadrške neosnovano komentarisao kako su Srbi napadnuti i kako treba...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare