Milatović: Zajedničkim naporima dostigli smo cilj, 10 puta više turista na hercegnovskoj rivijeri

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Otovićem i saradnicima razgovarao o više aktuelnih tema, utiscima o trenutnom stanju u turizmu u ovoj Opštini, kao i značajnoj saradnji koju ova opština ima sa Vladom Crne Gore.

„Drago mi je da se možemo pohvaliti jako dobrim rezultatima i aktivnostima koje su sprovedene u cilju što bolje realizacije turističke sezone, čiji je uspjeh najbolji pokazatelj uloženih napora. Nakon mukotrpnog i zajedničkog rada Vlade i opština, danas sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo snažan oporavak crnogorskog turizma. Trenutno u Herceg Novom boravi oko 22.000 turista što je 10 puta više u odnosu na isti period prošle godine. Od toga imaju benefita svi: građani, privrednici, centralni i opštinski budžet kao i cjelokupno društvo”.

Takođe, ministar je ocijenio da je međuresorna saradnja i saradnja sa lokalnim samoupravama pozicionirala Crnu Goru na mapi bezbjednih destinacija i da je ova turistička sezona jedna od boljih na Mediteranu.

“Oživljavanje turizma u Herceg Novom ali i u cijeloj Crnoj Gori nije došlo samo od sebe već kroz zajedničke pametne odluke Vlade Crne Gore i opštine Herceg Novi. Jedna od njih je bila i otkup putarine na putnom pravcu Trebinje – Herceg-Novi. Svjedoci smo da ovim putnim pravcem u povećanom obimu svakodnevno dolazi jako veliki broj turista”, kazao je ministar.

Predsjednik Opštine Stevan Katić na današnjem sastanku rekao je da su “Zadovoljni uloženim naporima i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i od strane Opštine Herceg Novi. Sadašnja situacija je prevazišla naša očekivanja, s tim što i dalje svi zajedno mora voditi računa o epidemiološkoj situaciji”.

Predsjednik Katić informisao je ministra Milatovića da lokalna samouprava ima spremna određena strateška dokumenta, među kojima su Strategija razvoja grada do 2027. godine i Mapa investicija.

“Za kapitalne projekte iz ovih i drugih razvojnih dokumenata Herceg Novi dugo vremena nije mogao računati na pomoć države, a budžet grada je bio finansijska osnova za njihovu realizaciju”, naglasio je Katić i dodao da je dobro da Herceg Novi ove godine može računati na pomoć i podršku države”.

On je, ministru Milatoviću i njegovim saradnicima, predstavio probleme hercegnovske opštine i pozvao na zajedničko sudjelovanje u rješavanju istih, kao što su pitanje Bolnice Meljine i HTP Vektra Boka, kao i projekat povezivanja Luštice sa graničnim prelazom Debeli brijeg.

Ministar je odgovorio da je uvjeren da će Vlada Crne Gore uraditi sve što je u njenoj moći da se krene u rješavanje ovog pitanja, dok će Ministarstvo ekonomskog razvoja nesumnjivo dati svoj doprinos i pomoć u svakom smislu.

“Kada su u pitanju razvojni projekti bez kojih ovaj grad ne može da funkcioniše, konstatovali smo neke pogrešne odluke koje su unazadile i turističku i zdravstvenu ponudu, ali i kvalitet života stanovnika Herceg Novog. Sa nivoa Opštine i sa nivoa centralne vlasti trudićemo se da u narednom periodu određene pogrešne stvari iz prošlosti ispravimo i stavimo prije svega u korist građana Novog i šireg područja Boke kotorske”, naglasio je Milatović.

Ministar Milatović je boravak u Herceg Novom iskoristio da posjeti Portonovi, Lazure Hotel kao i Institut “Simo Milošević”, koji predstavlja međunarodno priznatu instituciju i centar zdravstvenog turizma.

Na sastanku sa v.d. direktoricom Instituta Marinom Delić, zaključeno je da je Institut najveći resurs u oblasti zdravstvenog turizma čije je modele oporavka potrebno dodatno razmotriti i u konačnom valorizovati na dobrobit svih.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Sova
Sova
21/07/2021•16:28 16:28

Svaka Vam čast! Imamo 10 puta više turista nego 2019. godine! Šta nije? Nije 100 puta? Nije! Kako nije? Nije 100 puta više nego za vrijeme DPS-a? Šalite li se? Mora biti 100 puta više nego 2019. ma šta to značilo.