Minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila 659 eura, za hranu trebalo 285 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2021. godine iznosila je 659,20 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 285,4o eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 373,80 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu u odnosu na jul zabilježila je rast od 0,3 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na jul zabilježili su rast od jedan odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,3 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare