Ministarstvo finansija: Krivokapićev tim nas nije kontaktirao povodom Nacrta budžeta za 2021.

Ministarstvo finansija u dosadašnjem periodu nije bilo kontaktirano od strane mandatara Zdravka Krivokapića i njegovog stručnog tima sa iskazanim interesovanjem za dobijanje informacija o Nacrtu budžeta za 2021. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija povodom izjava Krivokapića u javnosti u proteklom periodu u vezi sa nemogućnošću dobijanja informacija o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

“Ukazujemo da je Nacrt zakona o budžetu za 2021. godinu, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremljen 30. oktobra 2020. godine. Nakon konsultacije sa Vladom, s obzirom na najave o formiranju Vlade početkom novembra 2020. godine, odlučeno je da se Nacrt budžeta za 2021. godinu ne stavlja u dalju proceduru, već da bude predmet razmatranja novoformirane Vlade, imajući u vidu da godišnji zakon o budžetu treba da sadrži fiskalni izkaz politika koje će se sprovoditi u narednom periodu, a o kojima će odlučivati nova Vlada”, kažu u Ministarstvu finansija.

Napominju da izrada godišnjeg zakona o budžetu počinje već u januaru, te da Nacrtu budžeta prethodi izrada stručnih uputstava, smjernica, organizovanje velikog broja radnih sastanaka i značajan obim uloženog truda i napora zaposlenih, te apelujemo da se u javnosti ne omalovažava rad zaposlenih u Ministarstvu finansija i drugim institucijama, koji su, u izuzetno otežanim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa, radili na pripremi ovog dokumenta.

“Imajući u vidu navedeno, kao i da je u međuvremenu došlo do odlaganja datuma zasijedanja Skupštine Crne Gore na kojoj je planirano odlučivanje o izboru Vlade, što onemogućava ispunjavanje utvrđenih rokova za razmatranje budžeta i dovodi u pitanje mogućnost usvajanja budžeta do kraja tekuće godine, u cilju efikasnijeg rada, Ministarstvo
finansija poziva gospodina Krivokapića i njegov stručni tim da stupe u kontakt sa Ministarstvom finansija, ukoliko se smatra za shodnim, i iskažu interesovanje po ovom i svim drugim pitanjima koja se smatraju urgentnim u ovom periodu prije formiranja Vlade”, poruluju iz Ministarstva finansija.

Po iskazanom interesovanju, Ministarstvo će obezbijediti sve zahtjevane informacije, i staviti ih na raspolaganje, a koje su u nadležnosti Ministarstva i koje može podijeliti u skladu sa zakonom.

“Ukoliko se smatra korisnim, Ministarstvo finansija predlaže održavanje radnih sastanaka u narednom periodu, u okvirima mjera utvrdjenih naredbama NKT-a i Ministra zdravlja, u cilju prezentovanja karakteristika Nacrta budžeta za narednu godinu i pojašnjenja svih otvorenih pitanja i nedoumica. Takođe, imajući u vidu najavu o reorganizaciji Vlade, kojom se predviđa izmjena organizacione strukture, spajanje institucija, kao i formiranje novih, s obzirom na kratak vremenski period do kraja tekuće godine, posjedovanje informacija o novoj podjeli nadležnosti bilo bi od značajne koristi Ministarstvu finansija, kako bi se pravovremeno izvršilo prilagođavanje informacionog sistema za pripremu i planiranje budžeta i povezivanje programskih djelatnosti, i njima pripadajućih alokacija, sa novom organizacionom šemom”, kažu u Ministarstvu finansija.

Ukazuju da je za ove aktivnosti potrebno vrijeme, te predlažu da stručni tim Krivokapića dostavi Ministarstvu finansija Nacrt izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, ukoliko je Nacrt izmjena pripremljen, ili podjeli informacije po ovom pitanju u direktnoj komunikaciji.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Ovo je vremenska prognoza za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom.

Vučić: To je neprijateljski čin Crne Gore, užasnut sam

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da protjerivanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori nije bio prijateljski čin.

Zahvaljujući dronu, poslije 33 godine naučnici zavirili u černobiljski...

Prvi put poslije 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron „Elios 2“ načinio u petom...

U Sloveniji tvor zaražen koronavirusom

U Sloveniji je prvi put potvrđen slučaj zaraze novim korona virusom kod neke domaće životinje, a riječ...

Živjeli zajedno 52 godine, korona ih ubila za dvije...

Koronavirus ubio je bračni par koji je živio više od pola vijeka zajedno u samo dvije nedelje...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare