Izvor:pobjeda

Mitrovićev ,,piši-briši“ za sada košta 400 hiljada eura

Nakon što je ministar Ratko Mitrović, čim je preuzeo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zaustavio izradu plana generalne regulacije bez obrazloženja, isto tako ga je nakon godinu nastavio. I to objavom na sajtu, iako tome treba da prethodi odluka Vlade.

Razlog je, između ostalih, to što je stručni tim za izradu tog dokumenta tužio Ministarstvo Osnovnom sudu u Podgorici. Tužba je pokrenuta zbog jednostranog raskida ugovora sa njima čime je prestao angažman članova.

Tužba

Mitrović prekida sudski proces tako što nastavlja izradu plana generalne regulacije (PGR) i uplaćuje stručnom timu 400.000 eura ugovorene nadoknade. Mitrović je procijenio, kako stoji na sajtu, ,,da je izradu ovog planskog dokumenta potrebno nastaviti, u skladu sa aktuelnom legislativom“.

Rukovoditeljka izrade plana generalne regulacije Ksenija Vukmanović potvrdila je Pobjedi da je Mitrović zaustavio sudski proces.

– Platio nam je nadoknadu da zaustavi sudsku proceduru, tako da postupak nije ni krenuo. Ministar je povukao obavještenje o raskidu i najavio da će čak i da nastavi sa nama. Čeka se da se vidi šta će dalje biti. Isplatio je to što nam je dužan. Ministarstvo je na sajtu pozvalo građane da ponovo dostavljaju incijative i zahtjeve – rekla je Vukmanović i dodala da je uslov za nastavak izrade tog dokumenta odluka Vlade da se donese aneks ugovora sa kojim njihov tim treba da se usaglasi.

Podsjećamo da je bivša vlada donijela odluku o izradi Plana generalne regulacije, imenovala rukovodioca izrade plana i radni tim i odredila troškove izrade i rokove.

Nakon dolaska na funkciju krajem decembra 2020. ministar Mitrović bez najave poslao je dopis u koji je Pobjeda imala uvid rukovodiocu izrade o jednostranom raskidu ugovora koji je sačinio sekretar Ministarstva Radovan Bojović. Odgovarajući na pitanja poslanika krajem marta 2021. Mitrović je potvrdio stopiranje PGR-a i objasnio da će se raditi potpuno novi zakon o planiranju i izgradnji, kao jedan od šest prioritetnih sistemskih zakona koje je urgentno trebalo mijenjati.

Dogovori

Nakon toga, dogovoreno je da se planerskom timu isplati dio naknade za prvu fazu izrade PGR-a, ali uprkos javnom obećanju i prezentacijama materijala koje je tim uradio, kao i angažovanju inostrane evaluacione komisije koja je ove materijale pregledala i ocijenila, Mitrović od maja prošle godine ignoriše zahtjeve planerskog tima da im se isplati dio naknade. Nakon niza neuslišenih mejlova, oni se obraćaju Centru za alternativno rješavanje sporova, ali da postupak medijacije nije mogao biti sproveden pošto se na ročištima nije pojavio niko iz Ministarstva. Planerski tim u januaru 2022. podnosi tužbu i tek nakon toga Mitrović na jednoj od sjednica Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem u februaru ove godine traži od odlazeće vlade da ga ovlasti da postigne vansudsko poravnanje sa planerskim timom u iznosu 400.000 eura. Vlada to ne odobrava, uz obrazloženje da je nije ni konsultovao kada je planerima poslao dopis o jednostranom raskidu ugovora.

Potom se 10. marta na sajtu Ministarstva pojavljuje obavještenje o nastavku izrade PGR-a u kojem pored ostalog stoji: ,, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, nakon sagledavanja svih okolnosti vezanih za izradu Plana generalne regulacije Crne Gore, procijenilo da je izradu ovog planskog dokumenta potrebno nastaviti, u skladu sa aktuelnom legislativom“.

Osim tužbe na to ga je navelo, kako saznaje Pobjeda, i to što su se pojavili problemi vezani za važeću plansku dokumentaciju, kojoj ističe rok u drugoj polovini godine. Ministar dolazi u nezgodnu situciju da, pošto prostorni plan nije završen, a PGR bio obustavljen, državu da ostavi bez planske dokumenatcije.

Za duže od godinu mandata njegov resor nije izmijenio zakon, što je trebalo po planu rada Vlade napraviti lani u četvrtom kvartalu, prekinuo je izradu prostornog i plana generalne regulacije, a strateška procjena uticaja nije ni počela da se radi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Eraković: Smjena Kentere nastavak anticrnogorskih, antievropskih i antiNATO aktivnosti...

Podsjećamo, Vlada je danas na elektronskoj sjednici, na prijedlog premijera u tehničkom mandatu Dritana...

Konjević: Izgleda je neka velika muka oko Rusa i...

"Izgleda je neka velika “muka oko Rusa i cigara”. Stvari postaju više nego očigledne",...

Kentera o smjeni: Abazović nije smio to da mi...

''To je nešto što neće biti dobar znak niti u Crnoj Gori za...

Abazović smijenio Kenteru

Vlada je o tome odlučila bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine...

Univerzitet Crne Gore: Prijave za master i specijalističke studije...

“Za oba konkursa prijave se podnose u ponedjeljak, 10. oktobra 2022. godine, studentskoj...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Pomoracnkcg
Pomoracnkcg
26/03/2022•07:48 07:48

Zato nije zaboravljeno da se za sebe i svoje odvaja od budžeta ~ ni sad ne bi prekidao i davao poravnanje da nije pao rukoljub