Mjerama neće ubiti virus, ali hoće biznis

Malo koja epidemijska mjera koju su u posljednje vrijeme usvojile zdravstvene vlasti u cilj u borbe protiv koronavirusa je unijela više zbrke od one koja se odnosi na ulazak u tržne centre uz posjedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde. Ova mjera, po kojoj nevakcinisanom stanovništvu nije dozvoljen ulaz, jednako je pogodila i kupce i posjetioce, ali i zaposlene u crnogorskim šoping centrima.

Stoga su i jedini i drugi jednako glasni u zahtjevima da im se ne može uskratiti pravo na slobodno kretanje, odnosno narad, budući da nevakcinisanima nije dozvoljen pristup radnim mjestima unutar objekata.

PRIVIDNI LOKDAUN

Zato danas dva najveća tržna centra u Podgorici Mall of Montenegro i Delta City-izgledaju kao da je na snazi lokdaun. Tek pokoji prolaznik i zaposleni u radnjama koji ispunjavaju uslov iz digitalne potvrde daju privid normalne situacije o čijim posljedicama po ekonomiju će se tek govoriti.

Inače, posljednje antikovid mjere na snazi su do 24. septembra, pa do tada u tržne centre mogu ući samo vakcinisani ili oni koji imaju negativan PCR ii i brzi antigenski test.

Zakupci poslovnih prostora i zaposleni u TC Mall of Montenegro, koji su, kako kažu, iz objektivnih razloga insistirali na anonimnosti, saglasni su da su mjere nepravedne i kontraproduktivne te da neće spriječiti širenje virusa. Jedan od sagovomika Dnevnih kaže da je neshvatljiva odluka Vlade koja, kako je rekao, kao da radi protiv svog naroda, koji se trudi da pošteno zaradi i prehrani svoju porodicu.

“Sad će virus samo da uđe u naše novčanike i da nas ojadi. Od početka pandemije smo najpogođeniji. Bukvalno nema razlike između onog potpunog zaključavanja i ovog sad, jer u molu bukvalno žive duše nema ”, kaže jedan od brojnih zakupaca.

PAZARI PALI

Pazar je, kako se požalio, drastično opao, pa će ovaj mjesec, tvrdi on, završiti u debelom minusu jer su troškovi ionako veliki.

“Razumijem potrebu nadležnih da se bore s pandemijom, razumijem i mjeru koja je neophodna jer ljudi nijesu vakcinisani. Ali što je sa nama koji smo vakcinisani? Evo sam se ja među prvima vakcinisao i opet sam na kraju žrtva sistema jer trpi moj biznis. Ovo nije način da nekoga natjerate da se vakciniše, ali je siguran put da onima drugima ubijete biznis i ugasite posao”, kaže on.

Prodavačica u jednom objektu ovog podgoričkog šoping mola kaže da u drugoj smjeni posla gotovo i da nemaju. Samim tim gotovo da nema ni zarade. Opet strahuju i za posao.

“Tokom prošlogodišnjeg zaključavanja brinuli smo što će biti sa našim radnim mjestima, jer je ekonomija bila bukvalno stala. Kakvo je stanje u ovih posljednjih nedjelju dana slobodno mogu da kažem da proživljavamo novi lokdaun, iako su vrata naših objekata otvore na”, priča ona.

Nije joj, kaže, jasno da je za tržni centar potrebna kovid potvrda koju, kako kaže, sa druge strane, niko ne traži u velikim hipermarketima koji su višestruko veći od pojedinih butika.

Živković Zaposlenima se ne smije uskratiti pravo na rad

Brojni zaposleni u nekom od objekata podgoričkih tržnih centara tokom prošle sedmice vraćeni s posla jer nijesu imali kovid potvrdu.

Zato se u javnosti otvorila polemika da se krše njihova prava.

Advokatica Maja Živković kazala je da se onima koji nemaju potvrdu, a samim tim nijesu vakcinisani, ne smije uskratiti pravo na rad. Prevashodno bi, kaže ona, trebalo imati na umu da je pravo na rad garantovano Ustavom Crne Gore, a da vakcinacija protiv koronavirusa nije obavezna.

“Treba biti naročito oprezan, a kod činjenice da je zaposlenima pravo na rad garantovano Ustavom Crne Gore, te da im se ono ne bi smjelo uskraćivati jer nijesu vakcinisani, a vakcinacija nije ni obavezna”, ističe Živković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare