test

Mugoša: Nelikvidnost privrednih subjekata jedan od najozbiljnijih izazova

Standard

15/08/2022

16:33

Nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije, istakao je potpredsjednik i poslanik Socijademokrata, Boris Mugoša.



On je naveo da je u Crnoj Gori na kraju jula bilo u blokadi 300 preduzeća i preduzetnika više nego godinu ranije, a čak 760 u odnosu na kraj jula 2020. godine.

Takođe, Mugoša je ukazao i da je iznos blokiranog duga preduzeća i preduzetnika porastao za 120 miliona eura u odnosu na prošlu godinu, a gotovo 260 miliona eura u odnosu na 2020. godinu.

On je dodao da SD već duže vrijeme predlaže konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata.

“Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuiteti raditi na smanjenju (para)fiskalitefa, zatim preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata, bolje i dosljednije primjenjivati antimonopolske politike, kontrolisati rokove izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse “besplatnog kreditiranja” pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja”, istakao je Mugoša.

“Pored toga, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu online dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, zaključio je poslanik SD-a.

Izvor (naslovna fotografija):

Boris Mugoša

Ostavite komentar

Komentari (0)