Mugoša: Puna podrška poljoprivrednicima da protestuju, Ministarstvo bez volje da riješi probleme

Pritisak poljoprivrednika koji sa pravom i jakim argumentima traže pomoć od države kako bi spasili svoju proizvodnju pokazao je da država i resorno ministarstvo sa aktuelnim rukovodstvom nemaju snage, znanja i volje da riješe vrlo složenu situaciju, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Član Predsjedništva SDP-a Budimir Mugoša kazao je da je svjetska kriza izazvana pandemijom ostavila posljedice i na naš agrar ali je, ocjenjuje, žestoko produbljena nečinjenjem vlasti da ublaži posljedice i neusvajanjem budžeta.

Prema njegovim riječima, na sve apele poljoprivrednika da je situacija neizdrživa dobili smo uvrede od strane onih koji bi problem trebalo da rješavaju a ne da ga stvaraju.

-Prvo je premijer izgovorio čuvenu rečenicu ‘Da je to rekao ministar poljoprivrede pa nekako ,ali ministar pravde’ kao da se poljoprivredom bave manje vrijedni ljudi. Zatim je državni sekretar Veličković izjavio da smo neradnici kazavši gotovo istu rečenicu koju je izgovorio njegov nekadašnji šef Petar Ivanović prilikom protesta stočara u vrijeme dok je bio ministar. Kap koja je prelila čašu je ponašanje i izjava Ministra Stijovića u Skupštini Crne Gore koja je skandalozna, uvredljiva i najviše govori o njemu. Bahatost, nervoza, neodmjerenost i nedostatak manira lijepog ponašanja ne priliče jednom ministru- navodi Mugoša.

Mnogi dosadašnji ministri su, smatra, pravili štetu svojim činjenjem a aktuelni ministar svojim nečinjenjem.

-Ako ništa ne radite ne možete pogriješiti ali možete napraviti štetu.

A nije sve došlo iznenada. Upozoravani su i bivši i aktuelni ministar u kom će pravcu da se razvija situacija. Nije poskupljenje stočne hrane izazvano samo kovid krizom već i nekim drugim stvarima prije svega pojavom afričke kuge svinja koja je prije nekoliko godina desetkovala svinjarsku proizvodnju u svijetu a prije svega u Kini kao najvećem proizvođaču i potrošaču svinjskog mesa. Prvo je izazvan poremećaj na tržištu svinjskog mesa čije su cijene dostigle svoj maksimum prošle godine zbog povlačenja ogromnih količina mesa za Kinu. Kinezi su brzo reagovali i iskorijenili bolest i obnovili proizvodnju i povlače ogromne količine žitarica što je izazvalo poremećaj na tržištu- poručuje Mugoša.

Dodaje da je trenutni paritet između cijene žitarica i otkupne cijene mlijeka neodrživ.

-Mora doći do poskupljenja mlijeka ili pojeftinjenja stočne hrane. Do tada stočari ne mogu preživjeti bez pomoći države a to je i njena uloga, da pomogne kada je teško. Mnogo je lakše, jeftinije, efikasnije i korisnije sačuvati stočni fond i seljačka gazdinstva nego ih uništiti pa ponovo obnavljati.

Trenutno su najugroženiji stočari ali vrlo brzo će i ostali poljoprivrednici biti u katastrofalnoj situaciji jer ide žetva, berba i ostale aktivnosti a subvencija po hektaru neće biti bez budžeta- navodi Mugoša.

Prema njegovim riječima, u mnogobrojnim susretima sa ministrom stočari su tražili pomoć, ali prije svega stav gospodina Stijovića o njihovim zahtjevima.

-I negativan odgovor je odgovor ali ćemo barem znati na čemu smo. Ne mogu se sjetiti jednog političkog subjekta u predizbornoj kampanji kome nijesu usta bila puna obećanja o ogromnim ulaganjima u poljoprivredu i kritika onih drugih kako su to loše radili. Da li se iko sjeća tih obećanja? Ako je ovo taj novi odnos prema selu i poljoprivredi onda za ovaj sektor nema nade .

Kako riješiti problem? To je pitanje za ministra i Vladu jer oni postoje i dobili su mandat da te probleme rješavaju, a ne da kritikuju poslanike u Skupštini i vrijeđaju i viču na poljoprivrednike. Ako ministar i Vlada nemaju uslova za rad prije svega budžet koji neće da im obezbijede oni koji su ih birali neka podnesu ostavke pa će se naći neko ko će biti sposoban da se nosi sa problemima i da ih rješava- kaže Mugoša.

Kao posljedicu nerazumijevanja od Vlade, podsjetio je, danas ćemo imati proteste ispred ministarstva.

-Tamo će biti ljudi svih političkih profilacija i ostalih opredjeljenja i to neće biti politički skup, ali kolege poljoprivrednici moraju shvatiti da je ovo politika, jer da ima političke volje i mudrosti mi ne bi bili u ovoj situaciji jer smo mi samo kolateralna šteta nekih nazovi visokih politika ličnih sujeta, frustracija i ambicija.

Zato puna podrška protestima od mene iz svakog segmenta moga bića i kao poljoprivrednika i kao inženjera stočarstva, ali i kao člana Predsjedništva SDP-a i predsjednika Odbora SDP Glavnog grada- navodi Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare