Izvor:Pobjeda

Mugoša: Stijović kriv za nagli pad proizvodnje mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša.

Istakao je da naše mljekare nemaju dovoljno mlijeka zbog smanjenog otkupa od skoro dva miliona litara u odnosu na 2020. godinu i kao jednog od glavnih krivaca za to je označio bivše Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je bio Aleksandar Stijović.

Očekuje da će nabavka 1.500 junica ove i naredne godine zaustaviti pad proizvodnje mlijeka.

“Godinama imamo pad proizvodnje kao posljedicu loše politike u ovom sektoru ali osnovni krivac za nagli pad u posljednje dvije godine je neadekvatna reakcija prethodnog menadžmenta Ministarstva poljoprivrede koje je na apele proizvođača za pomoć uglavnom negativno odgovaralo i proteste karakterisalo kao političke”; kazao je Mugoša Pobjedi.

Prema njegovim riječima nekoliko mjera koje su preduzete ove godine su donekle popravile situaciju ali to je ,,daleko od dobrog“.

“Nadam se da će uvoz 750 junica ove godine kao još toliko iduće, uz nekoliko novih mjera podrške, barem zaustaviti pad proizvodnje mlijeka pa onda možemo razmišljati o povećanju”, rekao je Mugoša.

Vlada Srbije je 6. septembra donijela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Mugoša je naveo da se ostale kategorije mlijeka i mliječnih proizvoda normalno distribuiraju ili u neznatno smanjenom obimu.

Pojasnio je da se sirovo mlijeko koje se uvozi u Crnu Goru uvozi u cistijernama mljekara i služi kao sirovina za proizvodnju pasterizovanog mlijeka, jogurta i sireva.

“Više od polovine ukupne količine mlijeka i mliječnih proizvoda koji se potroše u Crnoj Gori se uvozi, ali nijesmo zavisni od uvoza iz Srbije, odakle dominantno uvozimo samo sirovo mlijeko i to manje od dva odsto ukupnih potreba mlijeka i mliječnih proizvoda”, saopštio je Mugoša.

On je upozorio da naše mljekare nemaju dovoljno mlijeka zbog smanjenog otkupa, pa nedostajuće količine pokušavaju nadomjestiti uvozom sirovog mlijeka.

“Kako tog uvoza nema a domaći farmeri sve manje proizvode, opstanak mljekara je ugrožen”, upozorio je Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorsko udruženje poslodavaca: Apel ministru da odgodi potpisivanje opšteg...

Njihovo pismo prenosimo integralno. Poštovani g-dine ministre, Crnogorsko udruženje poslodavaca Vam...

Đukanović sa Ruteom: Crna Gora može računati na nastavak...

On je, na marginama Samita EU-Zapadni Balkan, razgovarao sa premijerom o stanju u Crnoj Gori i regionu.

Đukanović i Šolc: Puna saglasnost o važnosti Berlinskog procesa...

"Puna saglasnost o važnosti Berlinskog procesa kao najboljeg okvira za regionalno povezivanje po evropskim standardima", naveo je...

Turska ponovo prijeti Grčkoj

Komentari ministra uslijedili su nakon izvještaja o grčkim vojnim vježbama na ostrvima Rodos i Lezbos u Egejskom...

Osmani: Kosovo će krajem godine podnijeti zahtjev za članstvo...

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na samitu u glavnom gradu Albanije, Osmani je ocijenila samit kao veoma važnu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare