test

Mujović: Bjelopoljcima subvencije na klime, toplifikacija dugoročni cilj

Standard

08/02/2024

06:46

Alarmantan podatak koji je na početku jučerašnje panel disusije u prepunoj skupštinskoj sali, organizovanoj povodom enormnog zagađenja vazduha u Bijelom Polju, iznio predsjednik Opštine Petar Smolović da je u trenutku održavanja panela izmjerena zagađenost od 170 indeksnih poena, odnosno osamnaest puta više od dozvoljenog, nije natjerao predstavnike države da donesu konkretan predlog mjera povodom ovog problema.



Alarmantan podatak koji je na početku jučerašnje panel disusije u prepunoj skupštinskoj sali, organizovanoj povodom enormnog zagađenja vazduha u Bijelom Polju, iznio predsjednik Opštine Petar Smolović da je u trenutku održavanja panela izmjerena zagađenost od 170 indeksnih poena, odnosno osamnaest puta više od dozvoljenog, nije natjerao predstavnike države da donesu konkretan predlog mjera povodom ovog problema.

” Moja posjeta je odraz ogromnog poštovanja prema građanima Bijelog Polja. Njihovi problemi nijesu drugorazredni već prvorazredni i nijesu problemi nekoga van zemlje nego nešto što će biti prioritet u radu Vlade. Bijelo Polje i cijeli sjever su od velikog značaja i zato ćemo se makismalno potruditi da u granicama mogućeg ispunimo njihove opravdane zahtjeve “, kazao je ministar Mujović.

Ministar je na panelu istakao ono što je u ovom trenutku moguće, odnosno koja je opravdana opcija i u kojim pravcima se može djelovati kad je u pitanju prevazilaženje problema zagađenosti vazduha.

” Priča o subvencijama za utrošenu električnu energiju je neodrživa i populistička. Nije održiva na duže staze. Jer iduće godine rekonstrucija Termoleklektrane trajati devet mjeseci i Crna Gora će biti u potrebi da uvozi struju. I neće biti prostora ne samo za Bijelo Polje nego i Pljevljima za subvencije. Zato kratkoročna rješenja nijesu moguća”, kazao je Mujović, dodajući da je predložio da se obezbijede dodatna sredstva u programu energetske efikasniosti.

" Bjelopoljci će već 4. marta moći da se prijave za subvencije za nabavku inventorskih klima, toplotnih pumpi kako bi se koristila struja i ukinula privatna ložišta uglja. Takođe, trebalo bi da se ugrade solarni paneli, a dugoročno da se razmišlja o toplifikaciji grada. Izgradnja toplane je skup projekt, ali zdravlje građana nema alternativu, tako da ono što predlože građani ja ću iznijeti na sjednici Vlade Crne Gore, da nađemo neki modus da se pomogne građanima", zaključio je Mujović.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je zahvalio ministru Mujoviću na dolasku i istakao da imaju urgentan problem sa zagađenjem vazduha.

” Svi predlozi koje smo čuli su teorija, a nama treba djelovanje u praksi. Građani očekuju bolji vazduh. Ako im obećavamo učinkovite sisteme, odnosno da kupe klime, onda moramo da im kupimo, ako im predlažemo da se griju na struju, onda treba da dobiju popuste a ako se predlaže da se griju na pelet da dobiju popust i na njega. Ne vidim brza rešenja da mi dobijemo bolji vazduh, i dajemo šansu ministru i Vladi da donesu neke odluke”, kazao je Smolović je dodao da Bjelopoljci znaju da svaka kuća treba da ima novu fasadu, da bi idealno rešenje bile toplotne pumpe, da treba kupiti klime…

U ime Agencije za zaštitu životne srednine Gordana Đukanović je kazala da nema ni govora o tome da je Bijelo Polje zagađenije od Pljevalja, ali da je opravdana zabrinutost građana kad je u pitanju zagađenje vazduha.

” U Crnoj Gori imamo deset mjernih stanica, a ona koja je u Bijelom Polju ne reprezentuje samo ovaj grad već cijelu sjevernu zonu. Ovo je sistemski višedecenijski problem, vezan za sjevernu regiju, i nešto manji za centralnu. Mora se naći dugoročno rješenje, i može se riješiti toplifikacijom grada – kazala je Đukanović.

Nemanja Peković je u ime Eko fonda kazao da se problem rješava od korijena i da treba pronaći uzroke zagađenja, dok je Olivera Kujundžić iz Ministarstva turizma i ekologije naglasila da svi imaju pravo na zddravu životnu sredinu.

” Treba vidjeti zašto nešto ne preduzme i bjelopoljska uprva kad je u pitanju izvor zagađenja jer se i dalje grije na ugalj. Na godišnjem nivou u ovom gradu se troši 320 tona uglja i koriste ga najveće javne ustanove”, kazala je Kujundžić.

" Zahvalni smo na savjetima, ali kako građani da to isfinansiraju. Kako da sve to plate i kupe ako se zna da imamo tri i po hiljade nezaposlenih i dvije i po hiljade socijalnih slučajeva. Trećina stanovništa je socijalna kategorija i jedva sastavljaju kraj sa krajem. Pa makar da im neko pokloni polovinu sredstava, odakle im druga polovina. Bojim se da je ovdje dosta teorija i dugoročnih rješenja. Na drugoj strani, građani su osjetljivi i sude po boljitku", naglasio je Smolović.

Predsjednica Savjeta za zaštitu životne sredine Suada Zoronjić je podsjetila da je upućena inicijativa prema Vladi da se daju subvencije za utrošenu struju. Kao hitne mjere radi smanjenja zagađenja vazduha u Bijelom Polju, Savjet za zaštitu životne sredine predložio je otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju, subvencioniranje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine za grejnu sezonu 30 odsto, subvencioniranje zamjene čvrstih goriva na ekološki prihvatljiva goriva i donošenje odluke o proglašenju javnog interesa “Projekat toplifikacije Bijelog Polja” radi smanjenja zagađenja vazduha, kao dugoročnu mjeru.

” Samo tražimo da se vodi računa o našim Ustavom zagarantovanim pravima, a to je i pravo na čist vazduh”, kazala je ona.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Dan/ Milovan Novović

Ostavite komentar

Komentari (0)