test

Mujović sa Popom: Državni organi da koriste i električna vozila, uskoro javni poziv za Željezaru

Standard

04/12/2023

17:57

Evropska delegacija je i do sada bila izuzetno važan partner Crnoj Gori, a očekujemo u periodu koji slijedi da se saradnja intenzivira, imajući u vidu realizaciju Plana rasta koji je Evropska Komisija kreirala i čija implementacija se planira u 2024. godini.

To je zaključeno tokom susreta ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva, razmijenili utiske o nedavno održanom sastanku u Briselu, koji je i organizovan na temu agende reformi i Plana rasta za zemlje Zapadnog Balkana, a koji je ocijenjen kao jako uspješan, sa kvalitetnim predstavljanjem strateških ciljeva Crne Gore i sa posebnim osvrtom na oblast energetike i rudarstva.

”Imajući u vidu značaj procesa „zelene tranzicije“ i podrške koju EK u tom smislu pruža zemljama regiona, izuzetno je važno da predstavnici Evropske delegacije u Crnoj Gori blisko sarađuju sa institucijama države. Neophodna je snažnija međuresorna saradnja, a podrška delegacije će biti kontinuirana i podržana stručno i ekspertski”, navodi se u saopštenju.

Mujović je, dodaje se, informisao Popu o aktivnostima koje se sprovode u ovom resoru, a bilo je riječi i o nastavku realizacije projekta podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, te nastavku projekta izgradnje Transbalkanskog koridora, kao i na aktivnostima na izradi Zakona o obnovljivim izvorima energije.

”Kada je riječ o paketu podrške koji je EK opredijelila za Crnu Goru, razgovaralo se o narednim koracima i u tom kontekstu bilo je riječi o saradnji ministarstva energetike sa Eko fondom, jednim od najvažnijih partnera u čitavom procesu”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je Mujović obavijestio Popu i o inicijativi koju će novoformirani resor pokrenuti, a koja see odnosi na modernizaciju voznog parka u državnim organima, institucijama i javnim ustanovama.

”Naime, inicijativa će se odnositi na obavezu državnih organa da prilikom nabavke novih službenih vozila, u okviru realnih mogućnosti uvrste i električna vozila, kako bi se na taj način uspostavljala nova praksa sa ciljem postepenog uticaja na smanjenje emisije izduvnih gasova”, rečeno je iz tog ministarstva.

Susret je, kako se navodi, bio prilika da se Popa informiše i o planovima države kada je u pitanju željezara Nikšić, o javnom poziv koji će uskoro biti objavljen, kao i o intencijama države da se pokrene proizvodnja „zelenog“ čelika.

”Predstoji jako dinamičan period u saradnji EU delegacije i Ministarstva energetike i rudarstva, uz konstataciju da je međuresorna saradnja krucijalna i da će se ovim procesima posvetiti posebna pažnja”, zaključeno je na sastanku.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Ministarstvo energetike i rudarstva

Ostavite komentar

Komentari (0)