Nikolić: Crna Gora da povede računa o prirodnom bogatstvu i brendira se kao država sa pet zvjezdica

Ekološka država Crna Gora je zemlja sa pet zvjezdica – pet nacionalnih parkova, gdje treba prebrisati patinu – da bi opet zasijali punim sjajem, za šta je neophodno pravilno upravljanje njima, kao i cijeli projekat propisanog odlaganja otpada po naseljima i sprječavanje zagađivača da ih i dalje uništavaju, saopštio je član podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Predrag Nikolić.

Kako je kazao, to se posebno odnosi na NP Skadarsko jezero.

“Ono je možda u ovom trenutku ekološki najugroženije od svih nacionalnih parkova. Ako za nešto mora da se skupi novac – to su prečišćivači otpadnih voda i pravilno upravljanje otpadom, da nam se ne pojave užasne slike smeća koje riječne bujice postave na vidljiva mjesta, bez podatka o firmama i zagađivačima koji nijesu toliko vidljivi. Za te projekte sigurno ćemo obezbijediti sredstva iz EU fondova”, poručio je Nikolić.

On je istakao da se mora raditi na reformi Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT).

“Novi MORT ne smije na čelu imati ministra koji će poručiti novinarki – ako volite šumu idite i živite u njoj, niti nazvati Taru bujičnim potokom. Niti se smije bilo koji infrastrukturni projekat realizovati kroz projekat u kom se zaboravljaju petlje ili uništava životna sredina”, napominje Nikolić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je zemlja i prirodnih parkova, jezera, vrhova i vidikovaca koji ostavljaju bez daha turiste, i u tome je ogroman potencijal.

“Ako uvežemo domaće proizvođače hrane i zajednički nastupimo na tržištu prema turistima, konačno ćemo da shvatimo šta imamo i da se to zove – unikatni proizvod. Trendovi su trendovi – ono što neće biti trend nego konstanta, to je takva raznolikost svakog NP-a i sjajnih parkova priroda, do kojih treba nekada da pređete i kilometre pješačeći. U tom pravcu je neophodna kompletna reforma lokalnih turističkih organizacija zajedno sa MORT-om”, kazao je on.

Član podgoričkog odbora URE je još saopštio da je sada prilika da uvidimo kako se radi kada se na prava mjesta postave pravi ljudi – stručnjaci.

“Ne politički podobnici bilo koje partije, što je i ključ uspjeha u svim djelatnostima. Ako smo oslobodili Crnu Goru i olovkom joj dali slobodu – onda treba da pokažemo kako se radi. Stručno, mjerljivo i transparentno. Jer pitanje zaštite životne sredine je preventiva – a ne pitanje metli”, zaključio je Nikolić.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Aleksa Bečić čestitao Dan rudara CG i Dan Rudnika...

„Povodom Dana rudara Crne Gore i Dana Rudnika uglja Pljevlja upućujem iskrene čestitke rudarima, njihovim porodicama i...

Đukanović će predložiti mandatara do 23. oktobra

"Predsjednik Crne Gore će, shodno Ustavom utvrđenim nedležnostima, obaviti predviđene procedure i predložiti mandatara za sastav vlade...

Pejanović: Mladi su značajan faktor u prevenciji nasilnog ekstremizma

“U Crnoj Gori je uspostavljen kvalitetan strateški, normativni i zakonodavni okvir za prevenciju i borbu sa nasilnim...

KCCG: Na liječenju 54 pacijenta, devet životno ugroženo

"Devet pacijenata je životno ugroženo od kojih je jedan intubiran i priključen na mehaničku ventilaciju, dok je...

CGO: Komisija za etički kodeks sudija da utvrdi odgovornost...

Kako je navela viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović, CGO je uputio inicijativu Komisiji povodom nedavnog obraćanja sudije...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar