Izvor:Dan

Odluku o Aerodromima donijeće nova vlada

Odluku o tome da li će se koncesioni postupak za Aerodrome nastaviti ili će njima i dalje gazdovati država donijeće nova vlada, potvrdili su Danu iz Ministarstva saobraćaja na čijem je čelu Osman Nurković.

Oni su naveli da je prva faza davanja aerodroma u Podgorici i Tivtu završena, tj. da je pretkvalifikacioni postupak završen, a da je sredinom januara tenderska komisija obavijestila kompanije koje su ispunile pretkvalifikacione kriterijume da su označeni kao „kvalifikovani ponuđači”.

Takođe, kako su kazali, žalbeni postupak je završen. Naredni korak je trebalo da bude raspisivanje tendera, ali je u martu sve stopirano zbog pandemije korona virusa.

“Aktuelna vlada neće sprovoditi postupak, već će projekat prepustiti novoformiranoj vladi. Smatramo da ovaj postupak treba nastaviti do faze do koje se došlo, a ne sprovoditi proceduru za projekat ispočetka”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Na pitanje hoće li raspisati tender ili će taj posao ostaviti novoj vladi, odgovorili su da će nova vlada odlučiti o budućnosti ovog projekta.

Davanje aerodroma pod koncesiju najviše su zagovarali premijer Duško Marković i ministar saobraćaja Osman Nurković, koji su govorili da je zastiđe kako aerodromi izgledaju.

Protiv davanja aerodroma pod koncesiju je bio SD, koalicioni partner DPS-a i manjinskih partija, čiji kadrovi upravljaju državnim preduzećem.

Konstituenti nove vlade koalicija Za budućnost, Demokrate i GP URA još nisu došli do zajedničkog dogovora za Aerodrome.

Prije nekoliko dana Dan je svima uputio pitanja u vezi sa Aerodromima, a odgovore su dobili samo od Demokrata.

Funkcioner Demokrata Danilo Šaranović je kazao da je stav te partije po pitanju davanja koncesije za državnu kompaniju odavno poznat.

“Ako polazimo od pretpostavke da su Aerodromi jedna od rijetkih državnih kompanija koja je profitabilna, ali i toga da se u poslednjih 15 godina broj putnika sa dva crnogorska aerodroma utrostručio, onda je teško pronaći logiku u težnji odlazeće vlasti da se Aerodromi daju na raspolaganje koncesionaru. Iz svega javnosti poznatog povodom ove teme jasno je bar jedno, a to je da su oni koji su do sada upravljali ovom kompanijom očigledno nesposobni da upravljaju ovakvim resursom koji stvara profit sam od sebe. Taj profit prema javno dostupnim izvještajima iznosi oko 10 miliona eura godišnje”, izjavio je Šaranović.

Podsjetio je da je koncesionim aktom bilo predviđeno davanje Aerodroma koncesionaru na period od 30 godina za jednokratnu nadoknadu od 100 miliona eura.

“Ukoliko pođemo od pretpostavke da godišnji profit ostane na istom nivou, to znači da bi Crna Gora, jedan od svojih ključnih resursa, za jednokratnih 100 miliona dala garantovani profit od 300 miliona eura. Sa druge strane, brojne analize predviđaju da će se za isti period broj putnika najmanje udvostručiti, pa bi to značilo garantovani profit između 500 i 600 miliona eura. Reklo bi se, klasična anitidržavna računica po kojoj je odlazeća vlast dobro poznata”, poručio je Šaranović.

Prema njegovoj ocjeni, najblaže rečno, nezrelo je i neodgovorno davati aerodrome na 30 godina stranom koncesionaru u zemlji u kojoj je turizam jedna od primarnih privrednih grana.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Karleuša i Ana u istoj haljini: Kojoj bolje stoji

Doduše, Jelena ju je obukla 2018., a Ana ove godine. U komentarima na sliku i pitanje “JK...

Đukanović nema nema nikakve veze sa Beogradom na vodi:...

"Napasti budućeg predsjednika Vlade CG dok to nije postao, a prije toga mu ne čestitati na pobjedi...

Bečiću čestitao predsjednik Državnog zbora Slovenije

Čestitku je između ostalih uputio i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, koji je uz želju za...

Jonica čestitala Bečiću

"U ime Socijalista Crne Gore i u svoje lično ime čestitam Vam izbor za predsjednika Skupštine Crne...

Picula: Očekujem brzo formiranje nove vlasti kojoj je put...

Picula je poručio da ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar