test

Opština Zeta uvodi taksu Aerodromu Podgorica: Da li će putnici i avio kompanije plaćati veće cijene?

I. Đoković

30/08/2023

12:04

Nakon što je Vlada Crne Gore na sjedinici odžanoj 27. jula dala saglasnost Opštini Zeta za naplatu komunalnih taksi, najm,lađa crnogorska opština bi ovih dana trebalo da počne sa ubiranjem tog prihoda. Najveća novina koja se tiče naplate komunalnih taksi je ona koja se odnosi na Aerodrom Podgorica, koji bi prema toj odluci trebalo Opštini Zeta da uplaćuje 15 eura po letu aviona koji prelazi 16 tona.

Iako iz Opštine Zeta nijesu precizirali koliki konkretno prihod očekuju, on se prema broju letova koji se svakodnevno obavljaju sa Aerodroma Podgorica može mjeriti u stotinama hiljada eura godišnje.

Opština Zeta je podgoričkom aerodromu nametnula komunalnu taksu u visini od 15 eura na avione koji prelaze težinu od 16 tona. Prevedeno na obični jezik, to podrazumjeva da svaki komercijalni let koji se obavlja sa podgoričkog aerodroma biva podložan naplati te takse.

Naime, najmanji avion u komercijalnom saobraćaju, koji polijeće i slijeće sa Aerodroma u Podgorici je ATR 72 i taj avion prazan teži 12,5 tona, što kad se dodaju putnici i prtljag jasno pokazuje da i najmanji avio prelazi 16 tona i samim tim spada u kategoriju težine aviona koju komunalna taksa Opštine Zeta obuhvata.

O ostalim tipovima aviona ne treba trošiti riječi, jer su oni svi veći od modela ATR 7 i samim tim u startu prelaze težinu koju taksa obuhvata.

Kako Aerodrom Podgorica ima i do 50 polijetanja i slijetanja dnevno, prostom matematikom se dobija cifra od preko 200.000 eura, koliko bi mogao da iznosi prihod Opštine Zeta od komunalne takse koja je nametnuta Aerodromu Podgorica.

Na ovaj način Opština Zeta i njen predsjednik Mihailo Asanović su ipak našli način da “uberu” tih 200.000 ili 300.000 eura, koji su im izmakli odlukom Vlade da Aerodromi Crne Gore nijesu dužni da plaćaju porez na nepokretnost.

Povodom najave naplate komunalne takse portal Standard je poslao pitanja Aerodromima Crne Gore, međutim odgovor nismo dobili.

Jedno od njima upućenih pitanja je i “Da li će se cijena aerodromskih usluga povećati zbog komunalne tkase Opštine Zeta” , jer je crnogorska javnost već upoznata sa posljedicama ranije povećanih taksi avio kompanijama od strane ACG.

Taj poslovni potez Aerodroma Crne Gore rezultirao je time da su mnoge avio kompanije otkazale do daljnjeg letova iz Podgorice, a neke su u potpunosti napustile tržište Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)